Svet

KINA ŽESTOKO ODBRUSILA AMERICI - "IMATE 800 VOJNIH BAZA U INOSTRANSTVU!" Jedna stvar razbesnela Peking, hitno odgovorili

Autor Tamara Sekulović

Peking se oglasio povodom izveštaja "Vašington posta" u kojem se tvrdi da se kineska pomorska baza tajno gradi u Kambodži.

Izvor: Profimedia/Shutterstock/Maxim Studio

"Kina i Kambodža su strateški kooperativni partneri koji imaju otvorenu, transparentnu, logičnu i legitimnu saradnju u različitim sektorima", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen tokom brifinga u utorak.

Zajednički rad Pekinga i Pnom Pena bio je "dobar primer izgradnje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo", dodao je on, kao i da "za razliku od Kine, koja ima samo jednu stranu bazu, u istočnoafričkoj državi Džibuti, SAD imaju više od 800 vojnih baza u inostranstvu".

Takođe je osudio Vašington zbog najvećeg budžeta za odbranu na svetu, zatim zbog neprekidnog učestvovanja u ratovima u inostranstvu, mešanja u unutrašnje stvari drugih naroda i slanje vojnih aviona i ratnih brodova "da savijaju mišiće na pragovima drugih zemalja".

"Ko podriva globalnu i regionalnu bezbednost i stabilnost i širi dezinformacije? Svako može to da pogodi", istakao je portparol.

Džao je novinare uputio i na komentare kambodžanske ambasade u SAD, koja je tvrdnje u izveštaju označila kao "neosnovane optužbe motivisane da negativno uobliče imidž Kambodže".

Pomorska baza Ream u Tajlandskom zalivu renovira se isključivo radi jačanja pomorskih kapaciteta Kambodže, saopštila je ambasada, dodajući da joj ustav zemlje zabranjuje da bude domaćin stranih vojnih objekata.

"Vašington post" je u ponedeljak objavio, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, da Kina tajno radi na izgradnji objekata za svoju vojsku u pomorskoj bazi Ream u Kambodži. Ovaj projekat je viđen kao deo napora Pekinga da pojača svoje prisustvo u Indo-Pacifiku, koji Kina vidi kao svoju "pravednu i istorijsku sferu uticaja", rekli su izvori. Pomorska baza Ream nalazi se zapadno od Južnog kineskog mora, gde Peking ima preklapanja teritorijalnih zahteva sa nekoliko zemalja.

(Mondo/RT)

Tagovi