Svet

PRIZNALI KRIVICU - VRHOVNI SUD DONEO PRESUDU! Evo kakva kazna čeka STRANE PLAĆENIKE koji su ratovali na strani Ukrajine!

Autor Aleksandar Blagić

Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, i državljanin Maroka Sadun Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično su priznali krivicu, objavio je Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike.

Izvor: Printscreen/RT

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike objavio je da su dvojica džavljana Velike Britanije, Šon Piner i Ejden Aslin, kao i jedan državljanin Maroka Sadun Bragim, delimično priznali krivicu jer su ratovali na strani Ukrajine, prenosi Sputnik. Uhapšeni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR "Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti". Za to krivično delo u ruskom zakoniku je propisana zatvorska kazna od 15 do 20 godina.

Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u "oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u Donjeckoj Narodnoj Republici". Pored toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na "nasilno preuzimanje vlasti", krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona Donjecke Narodne Republike. Propisana je zatvorska kazna u trajanju od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme im sleduje smrtna kazna uz oduzimanje imovine.

Naime, oni nisu priznali krivicu koji predviđa deo člana 430 - "Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama". Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da "plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna".

(MONDO)