Svet

UVODI SE VANREDNA SITUACIJA?! Vodeća evropska država na ivici provalije, vlada nema drugi izbor - Strepi CELA NACIJA!

Autor Aleksandar Blagić

Nemačka vlada se sprema da zbog gasa proglasi alarmantnu situaciju u skladu sa nacionalnim planom za vanredne situacije.

Izvor: YouTube/Screenshot/Demokken/НК РОСНЕФТЬ

Usled rastuće krize na svim poljima, Nemačka vlada se priprema da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji cele države zbog alarmantne situacije sa gasom. To je u skladu sa nacionalnim planom za vanredne situacije.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i zaštite klime, Patrick Grajhen, pripremio je energetsku industriju za predstojeći težak korak. Ministarstvo na pitanje nemačkog lista "Velt" koji je i prvi preneo ovu vest, nije ni potvrdilo ni demantovalo informaciju, a prema izveštaju, kompanije u energetskoj industriji se pripremaju za skoro proglašenje uzbune.

Robert Habek, ministar ekonomije i vicekancelar, je naveo da je ovo reakcija Nemačke na uvedene sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini. Prema navodima nemačkog portala "Velt", druga faza uvođenja vanrednog stanja je neminovna. Za sve korisnike gasa ovo znači samo jedno - drastično poskupljenje.

Kako idu faze uvođenja vanredne situacije?

Plan za vanredne situacije sa gasom ima tri stepena: nivo ranog upozorenja, nivo uzbune i nivo vanredne situacije. Nemačka je u sredu 28. marta 2022. godine pokrenula prvi stepen uzbune. Plan za vanredne situacije sa gasom reguliše proceduru u Nemačkoj ako situacija sa snabdevanjem preti da se masivno pogorša.

U fazi ranog upozorenja: Snabdevači gasom treba da izvrše pripreme. Sigurnost snabdevanja je trenutno i dalje zagarantovana, kako je naglasio ministar Habek. Treba učiniti sve da se maksimalno iskoriste raspoloživi transportni kapaciteti u mrežama. Treba intenzivirati saradnju sa operaterima mreža u susednim zemljama. Savezna agencija za mreže sada ima zadatak da razvije kriterijume po kojima će se industrije i sektori i dalje snabdeti gasom čak i u kontekstu takozvane nestašice gasa.

Sledi nivo uzbune: Prema planu, ovaj stepen je dostignut kada postoji prekid u snabdevanju gasom ili izuzetno velika potražnja za gasom što dovodi do značajnog pogoršanja situacije u snabdevanju gasom - ali tržište je i dalje u stanju da se nosi sa ovim poremećajem ili potražnjom.

I onda sledi najviši nivo - vanredna situacija: U tom slučaju postoji "izuzetno velika potražnja za gasom", značajan prekid u snabdevanju gasom ili drugo značajno pogoršanje situacije u snabdevanju", piše Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimu.

(MONDO)