Svet

PUTIN PRESEKAO - SPREMAN SAM NA DIJALOG! Ove tri teme su na stolu, pomenuo i NUKLEARNO ORUŽJE!

Autor Jana Desovski

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, i Moskva i Vašington naglasili su važnost nastavka komunikacije.

Izvor: YouTube/Screenshot

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva otvorena za dijalog o "obezbeđivanju strateške stabilnosti, očuvanju režima neširenja za masovno uništenje i poboljšanju situacije u oblasti kontrole naoružanja".

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, i Moskva i Vašington naglasili su važnost nastavka komunikacije po pitanju nuklearnog oružja. Dve zemlje su daleko najveće svetske nuklearne sile sa ukupno oko 11.000 nuklearnih bojevih glava.

Govoreći na pravnom forumu u Sankt Peterburgu, ruski predsednik je rekao da će dijalog zahtevati "bolan zajednički rad" i da će biti usmeren na sprečavanje ponavljanja "onoga što se danas dešava u Donbasu".

On je još jednom rekao da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu da bi "zaštitila etničke Ruse i ljude koji govore ruski u istočnom regionu Donbasa od progona iz Kijeva" i optužio Ukrajinu za "zločine protiv čovečnosti".

Ukrajina i Zapad kažu da je invazija Rusije na njenog suseda bila ničim izazvan akt agresije sa ciljem da zauzme ukrajinsku teritoriju i svrgne predsednika Volodimira Zelenskog.

(MONDO)