BAJDEN NIKAD NIŽE NIJE PAO! POLOVINA AMERIKANACA NEZADOVOLJNO! Jedna stvar će biti od ključne važnosti za njegov ostanak

Nova istraživanja pokazuju da je američkom predsedniku Bajdenu značajno pao rejting.

Profimedia

Rejting američkog predsednika Džoa Bajdena je niži nego što je Donald Tramp bio u istoj fazi njegovog mandata, jer se demokrate spremaju za potencijalne velike gubitke na ovogodišnjim izborima na sredini mandata.

Bajdenov rejting je 30. juna bio 39 odsto, prema analizi anketara FiveThirtiEight, dok 56,2 odsto Amerikanaca nije odobravalo način na koji predsednik obavlja svoj posao. Trampov rejting 1. jula 2018. bio je 41,8 odsto, dok ga 52,3 odsto Amerikanaca nije odobravalo.

Republikanci su 2018. pretrpeli veliki poraz na izborima i izgubili 40 mesta u Predstavničkom domu, prepustivši kontrolu demokratama i omogućivši Nensi Pelosi da se vrati kao predsednica.

Izbori te godine održani su 6. novembra. Do tog trenutka Trampov rejting odobravanja je bio 41,9 odsto, u poređenju sa nivoom neodobravanja od 52,8 odsto.

Međutim, predsednikov rejting je samo jedan od faktora u srednjem mandatu i iako igra ulogu u izborima birača, druga pitanja će verovatno uticati na ishod izbora 2022, uključujući visoku inflaciju, stanje ekonomije i nedavne prekretnice, odluka Vrhovnog suda o abortusu.

Mogućnosti za pobedu demokrata izgledaju sumorni na generičkom glasanju u Kongresu FiveThirtiEight, koji pokazuje da republikanci uživaju podršku od 44,8 odsto u odnosu na 42,7 odsto demokrata - teško, ali potencijalno ključno vođstvo od 2,1 odsto.

Republikanci će se verovatno fokusirati na pitanja kao što je kriza troškova života u svojim kampanjama i ciljati na Bajdenovo rukovanje ekonomijom. Predsednikova nepopularnost mogla bi da podstakne republikanske kandidate u neiszvesnim trkama.

Ostaje da se vidi da li će presude Vrhovnog suda o abortusu u predmetima Roje protiv Vejda i Planirano roditeljstvo protiv Kejsija imati veliki uticaj na srednji mandat, ali nastojanje da se zaštite prava na abortus bi moglo da podstakne izlaznost među demokratskim glasačima.

(MONDO)