Svet

SPASA NEMA! PUTINOV NASLEDNIK ĆE BITI GORI OD NJEGA! Stručnjaci upozoravaju - Neprijateljstvo prema svetu će samo rasti

Autor Sara Gajić

Analitičar Keir Džajls izneo je svoje viđenje situacija nakon svrgavanja Vladimira Putina sa vlasti.

Izvor: Profimedia

Naslednik ruskog predsednika Vladimira Putina mogao bi da bude jednako opasan ili čak opasniji nego što je on, smatra jedan stručnjak za Rusiju i njenu politiku.

Usred invazije na Ukrajinu i njenih efekata na status Rusije na svetskoj sceni kružile su glasine o Putinovom zdravlju. Zbog toga, zajedno sa spekulacijama o njegovom mogućem svrgavanju sa vlasti od strane drugih ruskih zvaničnika, mnogi raspravljaju o  njegovom nasledniku.

U razgovoru za Ekspres za članak objavljen u subotu, Keir Džajls, direktor istraživanja i autor knjige Moskovska pravila, rekao je da je sasvim verovatno da će Putinov hipotetički naslednik biti bar jednako tvrdokoran kao i on. Ima "mnogo kandidata" da preuzmu dužnost nakon kraja Putinove vladavine, a dobar broj njih bi "učinio odnos Rusije sa Zapadom još gorim nego što je Putin radio u poslednjih nekoliko godina njegove vladavine", rekao je autor.

Rusija se sve više udaljavala od svog prvobitnog zagrljaja Zapada nakon Hladnog rata i vraćala se ka neprijateljstvu, rekao je autor. 

"U poslednjih nekoliko godina došlo je do porasta neprijateljstva ruske populacije, što je išlo paralelno sa rastućim neprijateljstvom prema spoljnom svetu. Ali u oba ta aspekta, Rusija se upravo vraćala svojim istorijskim normama i svojoj zoni komfora. Jer ovo je zemlja koja se uvek tako ponašala prema spoljnom svetu i prema svojim podanicima. Odnosi sa Zapadom su bili odlutali i sada se vraćamo na ono što je mnogo učestalije u ruskoj istoriji", kaže Džajls.

Potencijalni Putinov naslednik, dodao je on, verovatno bi dolazio iz sličnog porekla i nastavio njegovim stopama, da vraća zemlju "u normalno stanje odnosa prema Zapadu".

(MONDO)