Svet

RUSI ZASULI GRAD KRSTAREĆIM RAKETAMA, UKRAJINCI NEMOĆNI! Tela leže po ulicama - "Granatiraju, napadaju iz vazduha"

Autor Uroš Matejić

Rusija ispalila krstareće rakete na severoistočni grad Harkov sa svoje strane granice.

Izvor: YouTube/Screenshot/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Ukrajina je u nedelju izvestila o sukobima sa ruskim snagama na linijama fronta na istoku i jugu zemlje, a navodi se i da je šest ukrajinskih civila poginulo u ruskom raketnom napadu na petospratnu stambenu zgradu.

Ruske snage su napale ukrajinske položaje u blizini istočnog grada Slavjanska, ali su bile prinuđene da se povuku, saopštila je ukrajinska vojska i dodala da je Rusija ispalila krstareće rakete na severoistočni grad Harkov sa svoje strane granice. Nisu naveli detalje o šteti ili žrtvama.

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da se ruske snage okupljaju u rejonu sela Bilogorivka, 50 kilometara istočno od Slavjanska.

"Neprijatelj... granatira naselja, napada iz vazduha, ali i dalje ne može brzo da zauzme celu oblast Luganska", napisao je Gajdaj na komunikacionoj platformi Telegram i dodao da su "Rusi izveli sedam granatiranja i četiri raketna napada sinoć". Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

Rusija kaže da želi da preuzme kontrolu nad celim Donbasom, istočnim industrijskim regionom koji obuhvata pokrajine Lugansk i Donjeck. Guverner Donjecke oblasti je rekao da je šest civila poginulo u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu Časiv Jar, oko 30 kilometara jugoistočno od Slavjanska, i da se veruje da su 34 osobe zarobljene ispod ruševina. U napadu je ranjeno pet osoba.

Ruska novinska agencija TASS citirala je proruske separatiste koji tvrde da su ukrajinske snage granatirale stambena naselja u gradu Donjecku. Portparol ukrajinske vojske nije odmah bio dostupan za komentar.

Ukrajinske snage na jugu ispalile su rakete i artiljeriju na ruske položaje, uključujući skladišta municije u oblasti Černobajevke, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

(MONDO)