Svet

AMERIKA UPERILA PRST U MOSKVU - TO JE RATNI ZLOČIN! Rusija prisiljava Ukrajince, počela je operacija "FILTRACIJE"

Autor Uroš Matejić

SAD optužile Moskvu da je prisilno deportovala 1,6 miliona Ukrajinaca u Rusiju.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/ABC News

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je u sredu Rusiju za nasilnu deportaciju do 1,6 miliona Ukrajinaca u Rusiju, rekavši da to predstavlja kriminalnu operaciju depopulacije delova Ukrajine.

Blinken je rekao da Moskva sprovodi operaciju "filtracije" kako bi premestila Ukrajince s okupiranog istoka i juga u područja duboko unutar Rusije.

"Nezakonito prebacivanje i deportacija zaštićenih osoba predstavlja ozbiljno kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i predstavlja ratni zločin", rekao je Blinken.

On je rekao da procene izvora, uključujući rusku vladu, pokazuju da je između 900.000 i 1,6 miliona ukrajinskih državljana odvedeno iz svojih domova u Rusiju, uključujući izolovane oblasti na ruskom Dalekom istoku.

Taj broj uključuje oko 260.000 dece, od kojih se neka namerno odvajaju od roditelja da bi bila predata na usvajanje u Rusiji, rekao je Blinken. On je dodao da se čini da je program filtracije planiran rano i da je u skladu sa sličnim operacijama koje je Rusija preduzela u drugim ratovima, uključujući Čečeniju.

"Operacije ’filtracije‘ predsednika Putina razdvajaju porodice, oduzimaju ukrajinske pasoše i izdaju ruske pasoše u očiglednom nastojanju da se promeni demografski sastav delova Ukrajine. Zato podržavamo napore ukrajinskih i međunarodnih vlasti da prikupe, dokumentuju i sačuvaju dokaze o zločinima", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da je "imperativ" da se Rusi smatraju odgovornim.

(MONDO)