Svet

ZELENSKI NAPRAVIO HITNU ČISTKU, IZDALI GA NAJBLIŽI? Najveći potres u Kijevu od početka rata, uklonio bliskog prijatelja!

Autor Sara Gajić

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je hitno smenio visoke zvaničnike Ukrajine!

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je u nedelju uveče izvršnu naredbu o razrešenju dužnosti  visokih i uticajnih saradnika - šefa Službe državne bezbednosti ("SBU") i generalnog tužioca, navodi se na sajtu predsedničke kancelarije.

Naredbe o razrešenju šefa unutrašnje bezbednosti Ivana Bakanova, prijatelja ukrajinskog prijatelja iz detinjstva, i generalnog tužioca Irine Venediktove, koja predvodi napore za procesuiranje ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su na zvaničnom sajtu predsednika, a prenose ih i vodeći zapadni mediji.

U objavi na Telegramu, Zelenski je objasnio da je otpustio najviše zvaničnike jer su 'isplivali' mnogi slučajevi u kojima su članovi tih organa sarađivali sa Rusijom, prenosi Rojters. Predsednik Ukrajine je naveo da je otvoren čak 651 slučaj "izdaje i kolaboracije" protiv zvaničnika iz tužilaštva i službe za sprovođenje zakona, kao i da više od 60 zvaničnika iz službe Bakakonva i Venediktove sada radi protiv Ukrajine na teritorijama koje su okupirale snage Rusije.

"Takav niz kriminalnih dela protiv temelja nacionalne bezbednosti države... postavlja veoma ozbiljna pitanja relevantnim liderima. Svaka od tih pitanja dobiće odgovarajući odgovor", naveo je Zelenski.

Drugim dekretom zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko je imenovan za vršioca dužnosti generalnog tužioca.

Prema pisanju "Euromajdana“, Bakanov je otpušten na osnovu člana 47 Disciplinskog statuta Oružanih snaga Ukrajine koji kaže "Neizvršavanje (nepravilno obavljanje) službene dužnosti, što je dovelo do ljudskih žrtava ili drugih ozbiljnih posledica ili je stvorilo pretnju takvim posledicama. ”

(MONDO)