Svet

"ZNAM ZAŠTO NE VRAĆAJU TURBINU I TO NIJE ZBOG SANKCIJA!" Odjeknule Putinove reči, otkrio skrivene namere Kanade u Evropi

Autor Tamara Sekulović

Predsednik Rusije pomenuo i ispravnost turbine koja se nalazila na popravci u Kanadi.

Izvor: Profimedia

Moskva je odbacila razloge Otave za odlaganje vraćanja vitalnog dela gasovoda Severni tok 1 koji pumpa ruski gas u Nemačku. Predsednik Vladimir Putin je u sredu sugerisao da su razlozi čisto ekonomski.

"Odluka (da se turbina ne vrati) nije zasnovana na političkim pitanjima, niti na pitanju naše vojne operacije u Ukrajini. Motivi su pragmatični, jer oni (Kanada) planiraju da uđu na evropsko tržište i razvijaju proizvodnju gasa kod kuće", rekao je Putin na forumu u Moskvi, prenosi "RT".

Kanada je četvrti najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu i trenutno sve svoje viškove prodaje u SAD. Otava je u martu saopštila da ima kapacitet da poveća svoj izvoz nafte i gasa kako bi pomogla u poboljšanju globalne energetske bezbednosti.

Predsednik Putin je takođe doveo u pitanje kvalitet popravke i trenutne tehničke parametre turbine, sugerišući da bi ona mogla biti neočekivano isključena i tako da zaustavi protok gasa kroz gasovod.

Turbina koju je proizveo Simens poslata je u Kanadu na servis i nije vraćena na vreme zbog sankcija Otave Rusiji. Kašnjenje je navelo operatera Gasprom da smanji isporuke Nemačkoj za 60 odsto. Nakon razgovora sa Berlinom, kanadska vlada je pristala da vrati opremu preko Nemačke.

Gasna turbina je trenutno na putu za Rusiju, potvrdila je EU u sredu, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će stići na vreme i da se ne može koristiti kao izgovor da se ne pokrene isporuka u Evropu nakon što se u četvrtak završi rutinsko održavanje gasovoda.

(Mondo)