Uživo

PELOSI SLETELA, KINA ŽESTOKO ZAPRETILA AMERICI: Ko se igra vatrom, u njoj će IZGORETI! Peking POBESNEO zbog poteza SAD

Pratite uživo dolazak predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan.

Izvor: YouTube/screenshot/WhoAmI

Nensi Pelosi i njena delegacija su u poseti Tajvanu. Kina više puta upozorila američke zvaničnike da se ne mešaju u odnose Kine i Tajvana. Bajden je posetu komentarisao kao da nije "mudra ideja".

22:26

Kineska vojska opkolila Tajvan

Kako prenosi Telegram kanal “Militari Obzerver”, pod izgovorom vojnih vežbi, Narodnooslobodilačka armija Kine opkoliće ostrvo Tajvan. Uspostavljena je blokada.

21:02

Rusija podržava Kinu

Rusija smatra da Kina ima prava da preduzme “potrebne mere da zaštiti svoj suverenitet”. Posetu predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu ocenili su kao “očiglednu provokaciju”.

"Kineska strana ima prava da preduzme potrebne mere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet u vezi problema Tajvana“, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

20:35

Tajvan: Lažne vesti

Tajvan je negirao tvrdnje Kine da su kineski borbeni avioni leteli preko Tajvanskog ostrva. Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je na Tviteru da se radi o lažima tj. o lažnim vestima i da građani te informacije ne bi trebalo da shvataju ozbiljno i da ih dalje šire.

18:58

Pelosi objavila prvu fotografiju sa Tajvana

"Naša poseta potvrđuje da Amerika stoji uz Tajvan: snažnu, živahnu demokratiju, i našeg važnog partnera u Indo-Pacifiku", navela je Pelosi.

18:28

Prve fotografije Nensi Pelosi sa Tajvana!

Predsednica Predstavničkog doma američkog kongresa, Nensi Pelosi, prva je američka zvaničnica koja je posetila Tajvan nakon 25 godina.

Pogledajte prve fotografije Pelosi i njene delegacije tokom posete Tajvanu:

17:59

Kineska vojska u pripravnosti

"Kineska vojska je u pripravnosti, sprovešće niz vojnih protivmera", saopštilo kinesko ministarstvo odbrane usred Pelosijeve posete Tajvanu, prenosi Sputnik Interešenel.

Kao što je ranije u utorak objavljeno, na kineskoj obali preko puta Tajvana primećen je veći broj amfibijskih tenkova, a Kina je zatvorila vazdušni prostor te provincije. Ovo je shvaćeno kao odogovor Pekinga na posetu Pelosijeve Tajpeju.

17:41

Oglasio se Peking zbog posete Pelosi Tajvanu!

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje protesta protiv posete Nensi Pelosi Tajvanu, tražeći od Vašingtona da "ne ide dalje pogrešnim i opasnim putem".

"Ovo je ozbiljno kršenje principa jedinstvene Kine. Ovaj potez ima ozbiljan uticaj na političke temelje odnosa Kine i SAD i ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Ovaj potez ozbiljno podriva mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i šalje veoma loš signal separatističkim snama koji se bore za "nezavisnost Tajvana". Kina se oštro protivni i oštro osuđuje ovaj potez i izdala je ozbiljan demarš i snažan protest Sjedinjenim Američkim Državama"

U nastavku saopštenja je istaknuto da su "ovi potezi veoma opasni, kao i igranje vatrom. Oni koji se igraju vatrom u njoj izgore". Takođe, navedeno je da će sve posledice posete Nensi Pelosi snositi američka strana i separitističke snage.

17:04

Nensi Pelosi se oglasila nakon što je stigla na Tajvan

"Poseta naše delegacije Kongresa Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji. Naša poseta je deo našeg šireg putovanja u Indo-Pacifik, uključujući Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Poseta je fokusirana na međusobnu bezbednost, ekonomsko partnerstvo i demokratsko upravljanje. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana će se fokusirati na reafirmaciju naše podrške našem partneru i na promovisanju naših zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona. Američka solidarnost sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada, jer se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije. Naša poseta je jedna od nekoliko delegacija Kongresa Tajvanu, i ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, vođenom Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979, Zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i Šest garancija. Sjedinjene Države nastavljaju da se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo", objavljeno je na sajtu Nensi Pelosi.

Ona se takođe obratil putem Tvitera gde je napisala da SAD neće prestati da pruža podršku Tajvanu.

16:49

Sleteo avion Nensi Pelosi

Nakon sletanja aviona Nensi Pelosi na Tajvan ona je izašla iz aviona, gde je na aerodromu dočekala tajvanska delegacija.

Slike sa aerodroma prilikom posete Nensi Pelosi
Izvor: YouTube/Printscreen/T13

16:41

Kineski borbeni avioni prelaze Tajvanski moreuz

Kineski državni mediji objavili su da borbeni avioni PLAAF Su-35 prelaze Tajvanski moreuz, ne precizirajući svrhu njihovog leta, tvitovao je Stjuart Lau, reporter Politiko.

16:36

Manji protesti u Tajpeju zbog posete Pelosi

Demonstranti su organizovali mali protest u glavnom gradu Tajpeja, mašući plakatima na kojima je predsednik SAD označen kao "čovek koji pravi nevolje” ili "ružni Amerikanac” i kritikujući tajvanskog predsednika kao "izdajnika”.

Neki su držali transparente Tajvanske Nove partije - male političke grupe koja podržava ujedinjenje sa Kinom, ali ona nema mesta u zakonodavnom juanu.

16:24

Bajden je rekao da poseta Tajvanu "nije mudra odluka"

Prošle nedelje, američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima da Ministarstvo odbrane SAD veruje da poseta Pelosi Tajvanu ne bi bilo mudra odluka.

"Vojska misli da to trenutno nije dobra ideja. Ali ne znam kakav je status“, rekao je on.

U ponedeljak je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da gospođa Pelosi "ima pravo da poseti Tajvan” i da "sama donosi odluke”, dodajući da Bela kuća poštuje nezavisnost američkog Kongresa.

16:20

Ko je Nensi Pelosi?

Nensi Pelosi (82) je američka predstavnica demokrata koja je bila predsednica Predstavničkog doma od 2019. godine, a prethodno od 2007. do 2011. godine je jedina žena koja je obavljala tu ulogu.

Posao govornika je da se pobrine da Dom usvoji zakon koji podržava većinska stranka, trenutno Demokrate – kao i da odredi koji računi će stići do govora i kada. Pre svog izbora, Pelosi je predsedavala Kalifornijskom demokratskom strankom od 1981. do 1983. Ona je sada u svom 18. kongresnom mandatu.

Pelosi koja je u medijima poznata po tome što je uvek govorila strastveno o važnim temama, bila je glavni protivnik invazije na Irak 2003. godine. Tokom njenog predsedavanja, Predstavnički dom je dva puta opozvao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prvo u decembru 2019. i ponovo u januaru 2021. Senat je oba puta oslobodio Trampa.

16:13

Avion Nensi Pelosi ušao u vazdušni prostor Tajvana

Prema Fajtradaru24, avion u kojem se najverovatnije nalazi Nensi Pelosi potvrđeno je da će sleteti na Tajvan. Pre nekoliko minuta ušao je u vazdušnu zonu Tajvana.

16:08

Kina obustavila uvoz 35 kompanija iz Tajvana

Kina je od ponedeljka obustavila uvoz od 35 tajvanskih izvoznika keksa i peciva, u znak upozorenja uoči posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

15:56

Pao sajt za praćenje letova, let Pelosi pretražilo 300.000 ljudi

Popularni sajt za praćenje vazdušnog saobraćaja Flightradar24 izveštava da neki korisnici ne mogu da pristupe sajtu zbog povećanog interesovanja za praćenje leta SPAR19, za koji se veruje da prevozi Nensi Pelosi. Ranije su objavili da taj let pratilo 300.000 ljudi.

15:52

"Tajvan voli Ameriku" - Poruka na najvišoj zgradi u Tajpeju

Najviša zgrada u Tajvanu sija u čast američke zvaničnice Nensi Pelosi 

15:46

Hakerski napad na sajtove predsednika Tajvana

Zvanični sajt tajvanske predsedničke kancelarije je hakovan uoči očekivanog dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, prenosi RoHjters pozivajući se na izvore upoznate situacijom. Veb stranica je u jednom trenutku pala.

15:43

Očekuje se da avion Nensi Pelosi sleti za pola sata

Očekuje se da će predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovati u Tajpej na otprilike pola sata. Dok je za vreme elta nekoliko kineskih ratnih aviona letelo blizu srednje linije koja deli Tajvanski moreuz, rekao je  Rojters.

Inače, Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide na Tajvan, za koji tvrdi da je svoj, dok su Sjedinjene Države u ponedeljak rekle da se neće uplašiti kineskim "zveckanjem oružjem“.

15:35

Reakcija Kremlja na posetu Nensi Pelosi

"Rusija na očekivanu posetu Nensi Pelosi Tajvanu gleda kao na provokaciju sa ciljem da se izvrši pritisak na Peking", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je naglasila da Rusija podržava pekinški princip jedne Kine i da se protivi nezavisnosti Tajvana "u bilo kom obliku“.

15:28

Američki ratni brodovi u pripravnosti

Četiri američka ratna broda, uključujući jedan nosač aviona, od jutros su u vodama istočno od Tajvana. Iako američka mornarica kaže da je to rutinsko raspoređivanje, to je očigledno mera predostrožnosti zbog Pelosijeve najavljene posete Tajvanu.

15:26

Avion Nensi Pelosi krenuo ka Tajvanu

Avion u kojem bi se mogla nalaziti predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, okrenuo se prema Tajvanu i preleteo je iznad Sulavesi mora, pokazuju podaci Flajtradara.

Nensi Pelosi je ove nedelje na azijskoj turneji koja se pažljivo prati da bi se videlo da li će prkositi upozorenjima Kine protiv posete Tajvanu.

Ukratko

  • Nensi Pelosi je ove nedelje na azijskoj turneji koja se pažljivo prati da bi se videlo da li će prkositi upozorenjima Kine protiv posete Tajvanu
učitaj još +