Svet

ŠVAJCARSKA SE SPREMA ZA RESTRIKCIJE - "KUPITE SVEĆE ZA ZIMU"! Rezerve za vanredne situacije dovoljne samo za par nedelja

Autor Sara Gajić

Šef Savezne komisije za električnu energiju u Švajcarskoj je upozorio stanovnike da će biti čestih nestašica struje i da je potrebno da se obezbede svećama i ogrevom.

Izvor: YouTube/screenshot/Verband Schweizerischer Elektrizitätsunternehmen (VSE)

Verner Luginbuhl, šef kompanije Elcom, preporučuje kupovinu sveća i ogrevnog drveta i dodaje da čak i sa delimičnim nestankom struje na zimu, situacija je izvodljiva. 

Predsednik Savezne komisije za električnu energiju (Elcom) Verner Luginbil (64) ne isključuje višečasovne prekide struje u Švajcarskoj zimi. Ali kaže: "Takva situacija bi bila izvodljiva.Ovo je najgori scenario", kako je Luginbil izjavio u intervjuu za "NZZ am Sontag”.

"Naravno da je poželjno imati dovoljno sveća u kući. A ako imate kamin, trebalo bi da nabavite dovoljno drva za ogrev", naglasio je on.

"Struja se trenutno koristi potpuno bezobzirno. I uvek je tu kada nam je potrebna. Kada bismo malo bolje razumeli da nema stalnog dotoka struje mogli bismo mnogo da postignemo. Trenutno se razgovara o tome da li su veliki potrošači voljni da privremeno smanje proizvodnju. To je najefikasnije sredstvo i tu leži najveći potencijal", rekao je on.

Rezerve za vanredne situacije su dovoljne samo za nekoliko nedelja

Luginbil kritikuje da političari nisu previše ozbiljno shvatili Elkomova dugogodišnja upozorenja o nestašici struje u zimskom periodu. Rat u Ukrajini je sada pogoršao situaciju nego što je čak i Elkom očekivao.

"Situacija poslednjih meseci pokazala je da pitanju bezbednosti snabdevanja moramo pristupiti mnogo odlučnije“, rekao je Luginbuil.

Postoji rizik od široko rasprostranjene nestašice struje i gasa u Evropi. To takođe znači da Francuska – inače glavni snabdevač – zimi odsutna kao izvor energije. Prema Luginbilu, u zavisnosti od situacije, mogući dobavljači su Nemačka i Italija. Nove rezerve za vanredne situacije švajcarskih rezervoara bile su dovoljne samo za najgori slučaj odlaganja od dve do šest nedelja.

(MONDO)