Svet

REKA PRESUŠILA, PA OTKRIVENI TRAGOVI STARI 113 MILIONA GODINA! Ljudi u šoku, prošle su DECENIJE od kada su ih videli

Autor Tamara Sekulović

Državni park u dolini dinosaurusa u Teksasu ima da ponudi posetiocima da vide nove tragove praistorijskih životinja nakon suše.

Izvor: Profimedia

Sušno leto otkrilo je davno potopljene relikvije širom sveta. Neki nas vraćaju decenijama unazad, dok se drugi hvale hiljadama godina istorije. Park u Teksasu sada tvrdi da je jedan od najstarijih otkrivenih ovog leta - otisci dinosaurusa koji su stari više od 113 miliona godina.

Državni park doline dinosaurusa u blizini Fort Vorta u Teksasu, poznat upravo po onome što mu ime sugeriše, otkrio je da su pronađeni otisci dinosaurusa koji su bili prekriveni vodom i sedimentom. Sada kada je leto suše smanjilo njenu reku Paluksi, mogu se videti tragovi od pre mnogo miliona godina.

Džef Dejvis, upravnik parka, rekao je za ABC Njuz da su tragovi na ovoj lokaciji verovatno najduži tragovi koje je napravio jedan dinosaurus u Severnoj Americi. Dejvis je dodao da su u pitanju tragovi dinosaurusa Akrokantosaurusa, predatora koji je bio veliki i do 11 metara.

Međutim, kako u Teksasu počne da pada kiša, Dejvis je istakao da verovatno neće proći mnogo vremena pre nego što se tragovi ponovo sakriju: "To je samo priroda reke", rekao je on. Iako ovi tragovi nisu postali vidljivi najmanje 20 godina, rekao je Dejvis, uobičajeno je da različiti tragovi postanu vidljivi i nestanu širom parka na osnovu vremena.

Upravnik parka je objasnio da je to što reka prolazi kroz park mač sa dve oštrice, jer može da učini tragove nevidljivim, ali takođe može da obezbedi njihovo očuvanje na neki način.

"Reka je ta koja će doneti mulj i sediment i nagomilati ih na vrhovima koloseka. To je ono što ih čuva, zato su i dalje ovde posle 113 miliona godina", rekao je Dejvis.

Izvor: Profimedia

(Mondo)