Svet

KINA STALA UZ RUSIJU - PROPAŠĆE PLAN ZEMALJA G7?! Peking poslao jasnu poruku članicama, Moskva najavila STRAŠNU KAZNU

Autor Tamara Sekulović

Zemlje G7 su donele odluku da uvedu gornju granicu cene ruske nafte.

Izvor: Profimedia

Kina se protivi odluci koju su donele zemlje G7 da uvedu gornju granicu cene ruske nafte, izjavila je u ponedeljak portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

"Nafta je ključna za osiguranje globalne energetske bezbednosti", rekla je ona na brifingu, dodajući: "Nadamo se da će dotične zemlje... uložiti konstruktivne napore, a ne obrnuto". Portparolka je pozvao države G7 da umesto toga "učvrste dijalog i unaprede pregovore".

U petak su se ministri finansija G7 (SAD, Kanada, UK, Nemačka, Francuska, Italija i Japan) složili da nametnu gornju granicu cene ruske nafte, kako bi ograničili prihode zemlje. Plan uključuje zabranu usluga kao što su osiguranje i finansiranje za brodove koji prevoze rusku naftu iznad dogovorenog praga cene.

Evropska unija je u subotu pozvala Kinu i Indiju da se pridruže inicijativi G7 za ograničenje cena. EU je tvrdila da nije fer da zemlje plaćaju višak prihoda Moskvi. Kina i Indija su u poslednje vreme povećale kupovinu ruske nafte, koristeći snižene stope. Moskva je upozorila da će obustaviti isporuke nafte i naftnih derivata državama koje odluče da uvedu ograničenje cena.

(Mondo/RT)