Svet

NEVEROVATNO OTKRIĆE, NA MARSU POSTOJAO ŽIVOT? Najmoćniji rover prikupio uzorke, istorijski korak na crvenoj planeti

Autor Ivana Lazić

Rover "Persevernace" prikupio je uzorke koji ukazuju na prisustvo organske materije na krateru Jezero.

Mars helikopter
Izvor: Shutterstock/ DIma Zel

Rover "Perseverance" sakupio je neke od najvažnijih uzoraka do sada u svojoj misiji da utvrdi da li je život ikada postojao na Marsu. Nekoliko nedavno prikupljenih uzoraka uključuje organsku materiju, što ukazuje na to da je krater Jezero, imao potencijalno nastanjivu sredinu pre 3,5 milijardi godina.

"Stene koje smo istraživali na delti imaju najveću koncentraciju organske materije koju smo do sada pronašli tokom misije“, rekao je Ken Farli, naučnik projekta Perseverance na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni.

Misija rovera, koja je počela na Crvenoj planeti pre 18 meseci, uključuje traženje znakova drevnog mikrobnog života. Perseverance prikuplja uzorke stena koji su mogli da sačuvaju ove organske materije, a rover sadrži 12 uzoraka stena.

Lokacija delte čini krater Jezero, koji se proteže na 28 milja (45 kilometara), od posebnog interesa za NASA naučnike. Rover je istražio dno kratera i pronašao dokaze magmatske, ili vulkanske, stene. Tokom svoje druge kampanje proučavanja delte u proteklih pet meseci, Perseverance je pronašao bogate slojeve sedimentnih stena koji doprinose priči o drevnoj klimi i okruženju Marsa.

"Perseverance" kao i rover "Kjuriositi" je ranije pronalazio organsku materiju na Marsu. Ali ovog puta, otkrivanje se dogodilo u oblasti u kojoj je možda nekada postojao život.

(MONDO)

Tagovi