Svet

EVO KOLIKU TERITORIJU SU UKRAJINCI OSLOBODILI! Rusi doživeli VELIKI GUBITAK - ostali bez 60.000 kvadratnih kilometara!

Autor Aleksandar Blagić

Rat u Ukrajini je ušao u 200. dan i njegov kraj se ne nazire. Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, Ukrajina je navodno uspela da "oslobodi" više od 60.000 kvadratnih kilometara!

Izvor: Twitter/@bradyafr

Rat u Ukrajini traje tačno 200 dana. Kraj se ne nazire prema stanju na terenu, kao i prema izjavama vlasti obeju država. Prema rečima vojnih analitičara, Ukrajina je navodno uspela da povrati više od 60.000 kvadratnih kilometara teritorije koju je izgubila u prvim danima i nedeljama rata koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Pogledajte kako je tekao rat u Ukrajini od početka 24. februara

Na snimku ispod možete pogledati kako je tekao rat od početka pa sve do 12. septembra. Rusi su počeli munjevito, ali je vremenom taj pritisak navodno počeo da opada, i Ukrajina je, prema rečima vojnih analitičara, uspela da povrati veći deo svojih teritorija - navodno više od 60.000 kvadratnih kilometara. U toku je i ukrajinska "kontraofanziva" koja traje već nekoliko nedelja. Rusija je u jednom trenutku stavila na "pauzu" sve svoje vojne operacije iz nepoznatih razloga, da bi potom navodno napravila nove uspehe.

Pogledajte snimak sa detaljnim prikazom kako je navodno tekao rat u Ukrajini od početka

Lider Čečenije, Ramzan Kadirov, se oglasio pre nekoliko dana saopštenjem na svom "Telegram" kanalu i tada je saopštio šta se navodno stvarno dešava na frontovima širom Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin se takođe obratio medijima u petak prilikom posete Uzbekistanu zbog samita Šangajske organizacije. To je bilo prvo njegovo obraćanje nakon navodnog povlačenja ruske vojske iz Hersonske oblasti na severoistoku Ukrajine. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tada rekao da Rusija navodno cilja ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući brane i civilne zgrade. Što se tiče “zelene agende”, predsednik Rusije je rekao da njegova zemlja nema nikakve veze sa energetskom krizom i ističe da bi Evropska unija mogla da reši problem sa snadbevanjem gasa ukoliko bi ukinula sankcije koje sprečavaju otvaranje gasovoda “Severni tok 2”.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)