Svet

PUTIN PRIZNAO NEZAVISNOST HERSONA I ZAPOROŽJA: Ruski predsednik potpisao dva UKAZA!

Autor Nikola Todorović

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze kojima je prizinao nezavisnost ukrajinskih regiona Herson i Zaporožje.

Izvor: YouTube/SkyNews/Twitter/301military

U ukazima koje je Vladimir Putin potpisao, a koje je objavio Kremlj, navodi se da su dva regiona priznata kao nezavisne teritorije, prenosi Rojters. To je posredni korak potreban da bi Putin mogao da nastavi a planovima da u petak objavi da su četiri regiona postala deo Rusije, što znači da bi istog dana mogla da bude ukinuta granica između njih i Ruske Federacije.

"U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu koji je održan 27. septembra 2022. odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti", navodi se u dokumentu, kakav je potpisan i kada je u pitanju Zaporoška oblast.

Putin će u petak učestvovati u ceremoniji potpisivanja ugovora o pristupanju okupiranih ukrajinskih teritorija Rusiji, koja će se održati u Kremlju. Očekuje se da će Putin nakon ceremonije održati veliki govor i sastati se s guvernerima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov. Potpisivanje aneksije ukrajinske teritorije planirano je za 15 sati po moskovskom vremenu, a 16 po vremenu u Srbiji.

U ukazu koji je potpisan o Hersonskoj oblasti stoji da Ruisja priznaje državni suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti, kao i da taj ukaz stupa na snagu od trenutka potpisivanja. Isto je navedeno i za Zaporošku oblast.

Pogledajte dokumenta koja je Putin potpisao:

 (MONDO)