Svet

UKRAJINA JE NA IVICI KOLAPSA! Stravično rusko bombardovanje oštetilo ključnu infrastrukturu - 3 NATO zemlje bez struje!

Autor Aleksandar Blagić

Na meti ruskih raketa danas se našlo čak 14 ukrajinskih gradova uključujući i mnoge značajne infrastrukturne objekte poput deset elektrana zbog kojih bi Ukrajina navodno mogla da doživi energetski kolaps!

10. oktobar 2022, Kijev, Ukrajina: Zgrade uništena ruskim raketnim udarom, Kijev, glavni grad Ukrajine.
Izvor: Profimedia

Nakon što se sirena za vazdušnu opasnost ugasila oko 14 časova, ponovo se oglasila oko 14.30 ali zasad nema izveštaja o novim udarima u prethodnih sat vremena. Dosad je poznato da je gađano čak 14 ukrajinskih gradova, uključujući mnogobrojne važne infrastrukturne objekte. Od važnijih objekta, udari su izvršeni na: Glavni štab SBU (u Kijevu), čak deset elektrana (Kijev, Rovno, Hmeljnicki, Ternopil, Sumi, Harkov, Krivoj Rog, Žitomir, Lavov i Ivano Frankivsk), i konzulat Nemačke.

Bez struje ostali su sledći gradovi: Lavov, Žitomir, Sumi, Harkov, Hmeljnicki, Poltava,Ternopl, Luck, Rino. U većini ovih gradova postoji problem sa strujom, vodom i internetom.

Energetski sistem Ukrajine je navodno na ivici kolapsa

Elektroenergetski sistem Ukrajine u jutrošnjem raketnom napadu na Kijev je navodno doveden na ivicu kolapsa. Pogođene su i teško oštećene sledeće termoelektrane: CHPP-5 (Kijev), CHPP-6 (Kijev), Lviv CHP (Lviv), Burštinska TE (Ivano-Frankovska oblast) i Krivi Rog.

  • Kijev - U prestonici Ukrajine pogođene su dve termolektrane: Termoelektrana 3 i Termoelektrana 5. Razorena je i trafostanica jačine 110 kw Volkanzaja. Najveće oštećenje pretrpela je Darnička termoelektrana.
  • Rovno - U gradu Rovno oštećena je trafostanica Rovno jačine 330kw. Udar krstareće rakete izazvao je preopterećenje na trafostanici od 110kw posle čega je usledila eksplozija i nestanak struje u čitavom gradu.
  • Hmeljnicki - Trafostanice Hmeljnicki jačine 330kw i 110 kw su razorene. U celom gradu nema struje. Pogotkom trafostanice od 330kw usledila je eksplozija i prekid struje u mnajim trafostanicama: Rakovo, Stara, Termplast, Ozernaja, Dubovo, i vučne trafostanice Grečani.
  • Ternopil - Razorene su dve trafostanice jačine 330kw i 110kw. Nema struje u celom gradu. Uništena je trafostanica Zgrbelja jačine 110kw, takođe i Glacijska, Ternopolj, Promišljena Plotiča iz koje se strujom napaja fabrika armirano betonskih proizvoda.
  • Sumi - Razorena trafostanica Konotop jačine 330kw. Eksplozija krstareće rakete izazvala je nestanak struje u celom gradu.
  • Harkov - Napad krstarećim raketama izazvao je nestanak struje i vode u celom gradu. Stao je i metro. Simultano ugašene trafostanice: Zaljutino, Harkovskaja, Losevo, kao i Termoelektrana TE-5 , kao i Zmijevska TE, Čugujevska TE- 2.
  • Krivoj Rog - Termoeleketrana uništena, jedna od najvećih u Ukrajini.
  • Žitomir - U Žitomiru su uništene dve trafostanice jačine 330kw i 110 kw časova, grad je ostao bez struje.
  • Lavov - U Lavovu na zapadu Ukrajine su uništena teromelektrana Lavov-1 i dalekovodi koji su išli prema Poljskoj pa je onemogućeno snabdevanje strujom Ukrajine iz pravca Poljske.
  • Ivano Frankivsk - Burštinska termoelektrana je jedna od najvažnijih elektrana u Ukrajini iz koje je struja išla prema tri zemlje: Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)

Bez struje ostali su sledći gradovi: Lavov, Žitomir, Sumi, Harkov, Hmeljnicki, Poltava,Ternopl, Luck, Rino. U većini ovih gradova postoji problem sa strujom, vodom i internetom.