Svet

ŠTA SU DRONOVI KAMIKAZE KOJIMA SU RUSI NAPALI KIJEV? Napravljeni od NEKVALITETNIH delova i to pravi problem Ukrajincima

Autor Sara Gajić

Jutros je na Kijev izveden napad dronovima kamikazama koji se kreću u rojevima.

Izvor: Youtube/screenshot/cnn

Andrej Jermak, šef kabineta predsednika Ukrajine, potvrdio je jutros da su napadi na Kijev izvedeni korišćenjem dronova Kamikaze.

"Prestonicu su napale bespilotne letelice kamikaze.Potrebno nam je više sistema protivvazdušne odbrane i to što je pre moguće. Nemamo vremena za spore akcije. Više oružja za odbranu neba i uništavanje neprijatelja", napisao je Jermak.

Obično su lansirani u paru, dron Kamikaze od 200 kg – koji je naoružan bojevom glavom, zvanično se tvrdi da je njihov domet od oko 2.000 km, iako se realno veruje da je manji, a dokazi sugerišu da su ukrajinske snage povremeno imale muke da prate dolazeći dronovi.

U nedavnom intervjuu Oleg Katkov, iz ukrajinskog Difens Ekpresa, sugerisao je da su dronovi verovatno relativno niskotehnološki, sastavljeni od delova koji se lako mogu kupiti na mreži i vođeni civilnim GPS sistemom, a njihova efikasnost proizilazi iz upotrebe u rojevima.

"Pošto je ova oprema sastavljena od nekvalitetnih delova, pouzdanost će biti niska. Zato taktika korišćenja ovih bespilotnih letelica  podrazumeva njihovu upotrebu u takozvanom roju. Drugim rečima, pet do šest, pa čak i više, kamikaza dronova se lansira na jednu metu, pod pretpostavkom da će nekoliko njih ispuniti svoj zadatak", rekao je on.

(MONDO)