Najmanje tri eksplozije čule su se u ukrajinskoj prestonici Kijevu, nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su stambene zgrade u centralnoj oblasti Ševčenkovski oštećene. Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Zelenskog, rekao je da su napadi izvedeni od takozvanih kamikaza dronova.

"Rusi misle da će im to pomoći, ali takve akcije su kao agonija. Treba nam više sistema PVO i to što pre. Nemamo vremena za sporo delovanje. Više oružja da zaštitimo nebo i uništimo neprijatelja. Tako će i biti", rekao je Jermak.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu u 6.25, što je gotovo svakodnevna pojava, koju građani često ignorišu. Ovog puta, međutim, ubrzo ih je pratila serija eksplozija između 6.35 i 6.58 ujutro. Drugu seriju eksplozija čuli su dopisnici Gardijana oko 7.15 ujutro po lokalnom vremenu.

Šef ukrajinske državne železnice Aleksandar Kamišin rekao je da su neki štrajkovi pogodili u blizini centralne stanice u Kijevu. Desetine ljudi sklonilo se u podvožnjak na stanici.

Tačno nedelju dana je prošlo od prethodnog raketiranja Kijeva kada je nekoliko ruskih projektila pogodilo prestonicu, tada je poginulo 19 ljudi. Eksplozije su se dogodile oko 07:00 po lokalnom vremenu (04:00 GMT), rekao je BBC-jev reporter Pol Adams, koji se nalazio u gradu.

Na Telegramu, Kličko je rekao da su oni bili u okrugu Ševčenkovski, koji je prošle nedelje bio pogođen. On je rekao da su spasioci na licu mesta i poručio stanovnicima da ostanu u skloništima od vazdušnih napada.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su napadi prošle nedelje bili odmazda za bombardovanje ključnog mosta koji povezuje Rusiju sa okupiranim Krimom, za šta je okrivio Ukrajinu.

(MONDO)