Svet

MORAMO DA VRATIMO SLOBODU I ZASTAVU U CELU ZEMLJU! Zelenski sleteo u Vašington, sastanak sa Bajdenom prati cela planeta!

Autor Aleksandar Blagić

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je stigao u Sjedinjene Američke Države!

Izvor: Tweet/Christopher Miller

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je stigao u Sjedinjene Američke Države na dogovoreni sastanak sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, Džozefom Bajdenom, prenosi američki "CNN". On se odmah uputio u Belu kuću, a tamo ga je dočekao Džozef Bajden sa svojom suprugom Džil. Deo američke javnosti, uključujući i jednog poznatog novinara, Džeka Batlera, se ne slažu sa ovim potezom predsednika Ukrajine. Batler smatra da ovaj sastanak ne predstavlja nikakvu suštinsku korist ni za Ukrajinu, a ni za Sjedinjene Američke Države. Ovo je prvo putovanje Zelenskog van Ukrajine otkad je počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Pogledajte slike sastanka predsednika Ukrajine i predsednika Sjedinjenih Američkih Država u Beloj kući

Predsednici Ukrajine i Sjedinjenih Država će prvo održati sastanak, a potom će se zajednički obratiti medijima. Potom je planirana poseta Kapitol Hilu, a planirano je takođe i obraćanje članovima Kongresa. Zelenski je Bajdenu dodelio medalju u znak zahvalnosti za svu pomoć ukrajinskom narodu od početka rata u Ukrajini.

"Danas sam u Vašingtonu kako bih se zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu za prekopotrebnu podršku, ali i kako bismo nastavili da sarađujemoi došli još bliže pobedi. Održaću seriju razgovora kako bismo ojačali otpornost i obrambene sposobnosti Ukrajine, kao i o bilateralnoj saradnji između Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država. Sledeće godine moramo da vratimo ukrajinsku zastavu i slobodu u celu našu zemlju, celom našem narodu", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski čim je sleteo u Vašington.

(MONDO)