Svet

TRI PUTINOVA SAVEZNIKA TREBA DA ODGOVARAJU! SAVETNIK ZELENSKOG ISPROZIVAO SVE: "Potvrđeno je, vaši prsti su umešani"

Autor Sara Gajić

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika je istakao da ruski saveznici treba da odgovaraju za umešanost u rat.

Izvor: Facebook/screenshot/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Profimedia

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak zahteva da Iran, Severna Koreja i Belorusija odgovaraju za umešanost u rat u Ukrajini.

"Iran (dronovi/rakete), Severna Koreja (municija/oružje), Belorusija (infrastruktura/teritorija/oprema). To su faktički i pravno potvrđeni saveznici u agresorskom ratu, masovnim ubistvima civila i namernom uništavanju ukrajinskih gradova. To će biti deo zajedničke odgovornosti“, napisao je Podoljak na Tviteru.

Severna Koreja, Iran i Belorusija

Podsetimo, SAD su optužile Severnu Koreju da snabdeva oružjem privatnu rusku plaćeničku kompaniju Vagner grupu. Ukrajina je ranije optužila Iran da isporučuje Rusiji hiljade dronova koji su korišćeni u smrtonosnim napadima na gradove poput Kijeva i Zaporožja.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je ranije dozvolio Kremlju da pošalje desetine hiljada ruskih vojnika u Ukrajinu sa teritorije njegove zemlje. Belorusija do sada nije bila direktno uključena u sukob u Ukrajini, odnosno nije poslala svoju vojsku na front.

(MONDO)