Svet

"MRTVI SMO, HVALA VAM ŠTO STE NAS IZNEVERILI!" SIRIJSKI NAROD NA RUBU PROPASTI: Pomoć i dalje ne stiže

Autor Sara Gajić

Preživeli u Siriji pokušavaju da skrenu pažnju na posledice zemljotresa i na činjenicu da zbog EU sankcija im pomoć ne stiže.

Izvor: Anadolija/İzzeddin idilbi

Radnici hitne pomoći upozorili su da bi ih kašnjenja mogla koštati života, jer se lokalne spasilačke ekipe bore da izvuku porodice i decu iz ruševina. Očajni ljudi koji su preživeli razorni zemljotres u severnoj Siriji ispisali su srceparajuću poruku na ruševinama dok je iovako ratom razoreno područje čekalo pomoć koja nikada nije stigla.

Snažna poruka glasi: "Mrtvi smo. Hvala vam što ste nas izneverili", nakon što je broj poginulih u zemlji prešao 3.500 od zemljotresa pre sedam dana.

Potrebna svaka pomoć

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga kaže da je toj zemlji potrebna svaka vrsta pomoći nakon razornog zemljotresa u kojem je u Siriji poginulo više od 3.000 ljudi, dok je broj povređenih premašio 8.000. On ističe da je Siriji pomoć potrebna ne samo zbog obima katastrofe koja je zadesila region, već i zbog "nedostatka neophodnih potrepština zbog zapadnih sankcija prema toj zemlji". Kako je naveo, Siriji su pre svega potrebni medicinska oprema, lekovi i hrana.

"Sirija je spremna da prihvati svaku pomoć. Nemamo dovoljno opreme i mehanizacije za spasavanje i traženje nestalih. Neke prijateljske države i zemlje, kao i neke arapske države, poslale su timove za spasavanje i druge vrste pomoći vazdušnim putem, ali to nije dovoljno da se pokrije obim posledica razornog zemljotresa koji je napravio pravu humanitarnu katastofu", naglasio je Aga.

(MONDO/RTS)