Svet

EVROPA SE OPASNO KLATI NA IVICI RATA! Orban otkrio ko je ključan za PRIMIRJE: "Što se kasnije desi, cena je veća"

Autor Sara Gajić

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se Evropa klati na ivici neposretnog sukoba.

Izvor: Printscreen/RTS

Prema rečima mađarskog premijera Viktora Orbana,Evropa je "na ivici rata" i stavlja se u izuzetno opasnu poziciju, jer Zapad isporučuje sve smrtonosnije oružje Kijevu. Zemlje EU, u nastojanju da pruže vojnu pomoć Ukrajini, mogu ići toliko daleko da žele da tamo pošalju "mirovne trupe". Ovo mišljenje je izneo mađarski premijer govoreći u Budimpešti uz govor o političkim prioritetima svoje vlade, navodi Tas. Orban je podsetio da je, na primer, Nemačka počela od isporuka šlemova Ukrajini.

"Nastavili su isporučivanjem nesmrtonosnog oružja, sada šalju tenkove,i već su na dnevnom redu borbeni avioni, a uskoro ćemo čuti i o takozvanim mirovnim snagama", navodi Sputnjik.

Orbana je upozorio da se Evropa već "klati na ivici rata" i da se dovodi u veoma opasan položaj.Sukob u Ukrajini može da se završi samo pregovorima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, to će se neizbežno dogoditi, a što se kasnije dogodi, to će viša biti cena, smatra Orban.

Orban je, takođe, istakao da mađarska vlada, kako prenosi Sputnjik, ne smatra da Rusija narušava bezbednost Mađarske i cele Evrope. "Vlada Mađarske se ne slaže s hipotezom da Rusija ugrožava bezbednost Mađarske i cele Evrope. Kada je reč o atomskom oružju situacija je takva da rat u Ukrajini ne povećava i ne smanjuje rizik od njegove upotrebe", izjavio je Orban.

(MONDO)