Svet

ZAHUKTAVA SE! POZNATI AVIOPREVOZNIK OBUSTAVLJA SVE LETOVE ZBOG SITUACIJE: Postoji rizik od napada, panika u vrhu vlasti

Autor Sara Gajić

Kompanija Viz Er obustavlja sve letove za Moldaviju zbog "neizbežnog rizika u vazdušnom prostoru".

Izvor: Profimedia

Evropski niskotarifni prevoznik Viz Er obustavlja sve svoje letove za glavni grad Moldavije Kišinjev počevši od 14. marta zbog nekih "nedavnih događaja" u zemlji, saopštila je aviokompanija.

"Kao rezultat nedavnih događaja u Moldaviji i visokog, ali ne i neizbežnog rizika u vazdušnom prostoru zemlje, Viz Er je doneo tešku, ali odgovornu odluku da obustavi sve letove za Kišinjev počevši od 14. marta“, navodi se u saopštenju u ponedeljak. Kompanija nije precizirala nedavna dešavanja na koja se poziva. Tenzije rastu u Moldaviji, a predsednica zemlje Maja Sandu optužuje Rusiju da koristi "sabotere“ za podsticanje nemira u periodu političke nestabilnosti, ponavljajući slična upozorenja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Moskva će preuzeti vlast?

Previranja u Moldaviji ponovo su podgrejala brige da bi ta zemlja mogla da bude poprište novih sukoba u Evropi. Kijev uporno ponavlja optužbe da će Moskva pokušati da sruši vladu i preuzme vlast u u Kišinjevu. NATO sa zebnjom gleda na Transinistriju, međunarodno nepriznatu republiku. Lokalno rusko stanovništvo, nezadovoljno raspadom SSSR-a i zbog bojazni da će se novoformirana država pripojiti Rumuniji, proglasilo je Pridnjestrovsku moldavsku sovjetsku socijalističku republiku, koju od ostatka države deli reka Dnjestar.

(MONDO)