Svet

LUKAŠENKOVA PROTIVNICA OSUĐENA NA 15 GODINA ZATVORA! Pobegla iz Belorusije, a optužena je za deset krivičnih dela

Autor Uroš Matejić

Belorusija osudila Svetlanu Tihanovsku na 15 godina zatvora, a njoj se sudi u odsustvu.

Izvor: YouTube/screenshot/NBC News/TED

Beloruski sud izrekao je u ponedeljak kaznu od 15 godina zatvora prognanoj opozicionoj liderki Svetlani Tihanovskoj, javila je državna novinska agencija Belta, prenosi Dojče vele. Optužena je za deset krivičnih dela: pripremanje za učešće u masovnim neredima, zaveru za preuzimanje vlasti, stvaranje i vođenje "ekstremističkih formacija".

Tihanovska, kojoj se sudi u odsustvu, pobegla je iz Belorusije nakon što se kandidovala za predsednika 2020. godine protiv aktuelnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Ranije je objavljeno da je stan Svetlane i Sergeja Tihanovske stavljen na aukciju u Belorusiji kao vlasništvo "dužnika". U januaru je Sergej Tihanovski, koji služi kaznu od 18 godina, optužen za neposlušnost zatvorskoj upravi. Maksimalna kazna po ovom članu je dve godine zatvora.

Podsetimo, sud u Belorusiji je prošle nedelje proglasio nobelovca Aleša Bjaljatskog krivim za "šverc" i "uzastopno kršenje procedure za organizovanje ili održavanje masovnih događaja" i osudio ga na 10 godina zatvora. Ostali optuženi u ovom slučaju, članovi centra za ljudska prava Viasna Vladimir Labkovič i Valentin Stefanović osuđeni su na 7 i 9 godina zatvora. Takođe, Dmitrij Solovjov, koji je napustio Belorusiju, dobio je 8 godina zatvora. Osuđen je u odsustvu.

(MONDO)

eloruski sud izrekao je u ponedeljak kaznu od 15 godina zatvora prognanoj opozicionoj liderki Svetlani Tihanovskoj, javila je državna novinska agencija Belta, prenosi Dojče vele.

Tihanovska, kojoj se sudi u odsustvu, pobegla je iz Belorusije nakon što se kandidovala za predsednika 2020. godine protiv aktuelnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Optužena je za deset krivičnih dela: pripremanje za učešće u masovnim neredima, zaveru za preuzimanje vlasti, stvaranje i vođenje "ekstremističkih formacija".