Svet

VELIKI PORAZ RUSIJE! Posle haosa na ulicama Gruzije - HITNO POVUČEN kontroverzni zakon, "gurao" ga Putin?

Autor Sara Gajić

Predloženi zakon o medijima i nevladinim organizacijama u Gruziji je odbačen.

Izvor: Twitter/screenshot/guyverhofstadt

Posle višednevnih protesta na ulicama, vladajuća partija Gruzije je saopštila da će povući predloženi zakon kojim bi se mediji i nevladine organizacije koje dobijaju finansiranje iz inostranstva klasifikovali kao "strani agenti“.Vladajuća partija Gruzijanski san saopštila je u četvrtak da odbacuje kontroverzni zakon o "stranim agentima“. Najava je usledila nakon dve noći nasilnih protesta i kritika da nacrt zakona predstavlja autoritarnu promenu u zemlji.

Stranka Gruzijanski san je u saopštenju navela da će "bezuslovno povući nacrt zakona koji smo podržali bez ikakvih rezervi“. Navela je potrebu da se smanji konfrontacija u društvu. Predloženim nacrtom, slično zakonima u Rusiji, nevladine organizacije i mediji bi bili klasifikovani kao "strani agenti“ ako bi dobili 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Predlog je zvanično bio da se cilja na otkrivanje tokova novca iz inostranstva, ali su demonstranti strahovali da će to biti iskorišćeno za uznemiravanje vladinih kritičara i suzbijanje opozicije.

(MONDO)