Svet

BOMBARDOVAO JUGOSLAVIJU, A SAD URADIO NEOČEKIVANO! Preleteo pola Evrope i isprovocirao ovu zemlju, simulirao NAPAD?!

Autor Aleksandar Blagić

Sjedinjene Američke Države su u poslednja četiri dana izvela nekoliko strateških letova blizu granice sa Ruskom Federacijom.

Izvor: Profimedia

Avijacija Sjedinjenih Američkih Država je u poslednja četiri dana izvela nekoliko demonstrativnih letova blizu granice sa Rusijom. Strateški bombarder B-52H leteo je iz Španije preko pola Mediterana, Albanije, Severne Makedonije, Bugarske uz rumunsko-moldavsku i moldavsko-ukrajinsku granicu, Mađarske i Hrvatske.

Američki bombarder leteo je na oko 200 kilometara od Sankt Peterburga i na oko 20 kilometara od ruske granice. Ovo je navodno prvi ovakav let od okončanja Hladnog rata i izbijanja rata u Ukrajini (24. februara 2022. godine).

Ruski mediji pisali su prethodnih dana da je američki bombarder izvršio simulaciju napada krstarećim raketama na Sankt Peterburg jer je "leteo u tom smeru". Nakon toga je skrenuo sa te rute iznad Finskog zaliva.

Bombarder B-52H

Američki strateški bombarder B-52H je najpoznatiji američki bombarder od kraja Drugog svetskog rata. Uveden je u upotrebu u vreme Hladnog rata. Ovaj bombarder nalazi se u sastavu 17 vazduhoplovnih jedinica u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada je počelo bombardovanje Jugoslavije 24. marta 1999. godine, ispaljivane su rakete tipa "ALCAM" od strane strateških bombardera B-52H.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO/Kurir)