Uživo

SASTANAK SI ĐINPINGA I PUTINA SE ZAVRŠIO! Kina predložila mirovne pregovore sa Ukrajinom, reakcija je usledila odmah

Predsednik Kine Si Đinping u ponedeljak dolazi u Rusiju, prvi put posle nekoliko godina. Tokom tri dana posete fokus bi trebalo da bude na razvijanju rusko-kineskih odnosa ka "sveobuhvatnom partnerstvu".

Izvor: Twitter/@lsiafrica/Screenshot

Nakon mnogih spekulacija i nekoliko važnih koraka napred na globalnom nivou u vezi sa Kinom, kao i njenog sve otvorenijeg spoljnopolitičkog angažmana, kineski lider Si Đinping doputovao je u Moskvu, u trodnevnu posetu.

Si Đinping, prema saopštenju koje prenose ruske agencije, prvo će danas imati neformalni sastanak za večerom, razgovori počinju sutra, a polazak se očekuje u sredu.

Si je došao kod Putina, kako prenose ruski mediji, na konstruktivne sveobuhvatne razgovore koji bi trebalo da potvrde i, kako podvlači prokremljanska novinska agencija Ria Novosti, učvrste rusko-kinesko prijateljstvo i partnerstvo. Ističe se da će tokom posete biti potpisan niz važnih međudržavnih bilateralnih sporazuma.

Naklonost Kine je od velike važnosti, čak i po cenu da postane mlađi brat Kine, odnosno u poziciji u kojoj Rusija nikada nije bila. Moskva je očigledno voljno (namerno ili prinuđena) da Kini prepusti glavnu ulogu u velikoj novoj podeli sveta i stvaranju tzv. novog svetskog poretka. Sijeva poseta Putinu mogla bi da potvrdi ovu veliku promenu na globalnoj sceni i zamenu pozicija supersile i rivala SAD.

19:54

Završio se sastanak nakon 4 i po sata

Završen je sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga, koji je trajao skoro četiri i po sata. Kineski lider je napustio Kremlj.

Dvojica lidera sastala su se u ponedeljak, prvog dana posete kineskog predsednika Moskvi. Sastanak je počeo u 16.36 časova, najpre su razgovarali u Kremlju, a zatim se njihov razgovor nastavio jedan na jedan za radnim ručkom.

18:18

Oglasio se Blinken na kineski predlog za kraj rata

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je skepticizam u pogledu predloga Kine za okončanje rata u Ukrajini, upozoravajući da bi on mogao da bude "taktika odugovlačenja" za pomoć ruskim trupama na terenu. Podsetimo, u toku je sastanak predsednika Rusije Vladimira Putin i predsednika Kine Si Đinpinga u Kremlju. Putin je čestitao Siju na novom mandatu, dok je Si rekao da je uveren da će ruski narod podržati Putina na predstojećim predsedničkim izborima. Jedna od tema razgovora je i kineski mirovni plan za Ukrajinu.

"Svet ne bi trebalo da bude prevaren taktičkim potezom Rusije, uz podršku Kine ili bilo koje druge zemlje, da zamrzne rat pod sopstvenim uslovima", rekao je Blinken novinarima, prenosi "Gardijan". Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji ove nedelje nakon što je međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina sugeriše da Peking ne misli da Kremlj treba da odgovara za zločine u Ukrajini, dodao je Blinken.

16:27

Putin odgovorio na predlog Kine o rešavanju krize u Ukrajini

U neformalnom razgovoru predsednika Kine i Rusije pokrenuo se razgovor na temu pregovora Rusije i Ukrajine. "Pažljivo smo proučili vaše predloge za rešavanje akutne krize u Ukrajini... Uvek smo otvoreni za pregovarački proces. Definitivno ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo", rekao je Putin na početku Sijeve državne posete i čestitao predsedniku na reizboru, po treći put, što samo pokazuje, smatra Putin, da je narod Kine ceni rad predsednika već celu deceniju.

"Poslednjih godina Kina je napravila kolosalan iskorak u svom razvoju. U celom svetu to je od iskrenog interesa, a mi vam čak pomalo i zavidimo", rekao je Putin.

15:48

Si Đinping pružio podršku Putinu pred predsedničke izbore 2024. godine.

Kineski predsednik Si Đinping uputio je reči podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pred predsedničke izbore 2024. godine. Si je "uveren da će ruski narod čvrsto podržati Putina u njegovim dobrim namerama".

"Znam da sledeće godine vašu zemlju očekuju predsednički izbori. Zahvaljujući vašem vođstvu u prethodnim godinama, Rusija je ostvarila veliki napretak u jačanju zemlje kao i u prosperitetu. Uveren sam da će ruski narod čvrsto podržati vaše dobre namere", izjavio je kineski predsednik Si Đinping. 

15:09

U toku je sastanak Sija i Putina

Si i Putin su se sastali u Kremlju. Sastanak je u toku. Si će u Rusiji ostati tri dana.

14:50

Službeno vozilo Si Đinpinga - "Crvena zastava"

Si Đinping je sleteo u Moskvu danas oko 13.30 časova po lokalnom vremenu, a na aerodromu Vnukovo sačekalo ga je njegovo službeno vozilo. Radi se o automobilu marke "Hunci". Na kineskom jeziku reč "Hunci" znači "crvena zastava". Najpoznatiji modeli su E-HS9 i tri sedana H5, H7 i H9, kao i Q, automobil tipa SUV. 

14:23

Oglasila se britanska vlada o poseti Sija

Dauning strit je rekao da bi predsednik Si trebalo da iskoristi svoju državnu posetu Moskvi da podstakne Putina da "prestane da bombarduje ukrajinske gradove, bolnice, škole".

Portparol britanskog premijera Riši Sunaka rekao je: "Kina je ranije govorila o važnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Želeli bismo da predsednik Si to istakne kada razgovara sa Putinom. Ovaj rat i njegov napad na suverenitet Ukrajine mogli bi da se završe danas ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine. Zato se nadamo da će predsednik Si iskoristiti ovu priliku da izvrši pritisak na predsednika Putina da prestane da bombarduje ukrajinske gradove, bolnice, škole i da zaustavi neka od ovih zverstava koja vidimo svaki dan."

13:33

"Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika!"

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da Kijev očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Putina da okonča rat. "Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji", rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu.

"Očekujemo da će Peking iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da okonča svoj agresivni rat protiv Ukrajine. On je dodao da je Kijev spreman da se uključi u 'bliži dijalog' sa Kinom radi obnavljanja mira, ali da svako rešenje mora da uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

13:12

Podrška Siju i Putinu iz svemira

Međunarodna svemirska stanica (ISS) je u znak podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kineskom predsedniku Si Đinpingu postavile kineske i ruske zastave.

12:35

Spisak ljudi koji će učestvovati na sastancima Putina i Sija

Kremlj je objavio spisak učesnika koji će se u utorak pridružiti sastancima ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, javila je državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na Jurija Ušakova, Putinovog savetnika za spoljnu politiku.

Prema izveštaju, među članovima će biti: zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera Dmitrij Černišenko, šef Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, ministar odbrane Sergej Šojgu, šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov i direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

U razgovorima će u proširenom sastavu učestvovati i šest potpredsednika vlade, pomoćnik predsednika Maksim Oreškin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, ministar saobraćaja Vitalij Saveljev, ministar finansija Anton Siluanov, šef Rosatoma Aleksej Lihačov, saopštile su RIA Novosti.

12:33

Putin se obraća Ministarstvu unutrašnjih poslova pre sastanka sa Sijem

Dok je Si Đinping sletao u Moskvu, ruski lider Vladimir Putin se obraćao na godišnjem sastanku svog ministarstva unutrašnjih poslova.

Si i Putin bi trebalo da se sastanu kasnije danas na, kako je opisano, neformalnom ručku i razgovoru jedan na jedan. Zvanični razgovori održaće se sutra.

12:30

"Kina i Rusija su dobri susedi i odgovorni partneri"

Nakon sletanja u Moskvu, Si je dao izjavu za medije. TASS prenosi da je on rekao: "Kina i Rusija su dobri susedi i odgovorni partneri", a pojavio se još jedan snimak nakon izlaska iz aviona.

12:19

Sija dočekao zamenik premijera

Kineskog predsednika Si Đinpinga na aerodromu Vnukovo dočekao je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Černišenko. On je po dolasku u Moskvu rekao da su Kina i Rusija "dobri susedi i pouzdani partneri", piše Tass.

Prema njegovim rečima, Peking je spreman da zajedno sa Moskvom "zaštiti svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu".

12:17

Poruka Zelenskog povodom posete Sija Moskvi

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski oglasio se na Telegramu povodom posete Si Đinpinga Moskvi.

"Kada se ukrajinski narod brani, kada se u našoj zemlji poštuju Povelja UN i moć pravde, to će garantovati mir i za mnoge druge delove sveta", naveo je on.

12:14

Prvi snimci Si Đinpinga u Moskvi

Predsednik Kine Si Đinping sleteo je u Moskvu na aerodrom Vnukovo danas oko 13.30 časova po lokalnom vremenu u trodnevnu posetu Ruskoj Federaciji. Očekuje se niz sastanaka delegacije dveju zemalja, kao i zajedničko obraćanje medijima ruskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, predsednika Kine.

Sija je dočekala velika ruska delegacija na aerodromu Vnukovo. Popodne se očekuje "tet-a-tet" sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

11:14

Raspored sastanaka Putina i Sija

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je danas u Moskvu oko 13.30 časova po lokalnom vremenu u trodnevnu posetu Rusiji. Ovo je prva poseta kineskog predsednika ruskog kolegi od početka rata u Ukrajini i od kada je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog ratnih zločina.

  1. Ponedeljak - Danas popodne će Vladimir Putin i Si Đinping imati "tet-a-tet" sastanak koji će se uglavnom odnositi na međunarodne poslove.
  2. Utorak - Predsednik Si Đinping će u utorak ujutru imati sastanak sa ruskim premijerom Mihailom Misustinom. Potom će se sastati delegacije Rusije i Kine nakon čega će im se pridružiti predsednici Si i Putin. Oni će potom potpisati bilateralne sporazume, a uslediće i zajedničko obraćanje medijima.
    Uveče će Putin i Si večerati u Granovitaja palati koja datira iz 15. veka. Kremlj neće objaviti detalje ovog sastanka, biće upućeni samo "oni koji su pozvani i koji su važni za bilateralne odnose".

10:57

Trgovina između Amerike i Kine u 2022. godini

Uvoz i izvoz robe između SAD i Kine je u 2022. godini imao vrednost od 642,33 milijarde evra, što predstavlja novi rekord postignut uprkos napetim diplomatskim odnosima Vašingtona i Pekinga. Prema novim podacima, SAD je prošle godine uvezla robu iz Kine u vrednosi od 499,51 milijardu evra, prenosi BBC.

Amerikanci su prošle godine trošili više novca na kinesku robu, između ostalog, na kineske igračke i mobilne telefone. Izvoz američke robe u Kinu se takođe povećao i dostigao vrednost od 143,12 milijardi evra.

10:53

Niz sastanaka počeće sutra od 15.00h

Zvanična ceremonija sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga počeće 21. marta u 15.00 časova, rekao je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ceremonija zvaničnog sastanka je u 15.00h, zatim će sve ići jedno za drugim. Sve će se već odvijati u Velikoj palati Kremlja", rekao je Peskov.

Peking očekuje da će predstojeća poseta ojačati međusobno poverenje dve zemlje. Prema rečima portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbina, poseta će dati novi podsticaj razvoju bilateralnih odnosa. Lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja partnerstva i interakcije Rusije i Kine. Precizira se da će biti potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata.

10:41

Prva poseta otkako je treći put predsednik

Kineski predsednik Si Đinping stigao je u posetu Rusiji, što je njegova prva poseta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenose RIA Novosti.

10:40

Si Đinping sleteo u Moskvu

Predsednik Kine Si Đinping sleteo je danas na međunarodni aerodrom Vnukovo u Moskvi u zvaničnoj trodnevnoj poseti Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu. Ovo je prva poseta kineskog predsednika Ruskoj Federaciji od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022. godine, prenosi britanski "Rojters".

10:31

Kineski avion boing 747-89L se približava Moskvi

Let kineskog predsednika Si Đinpinga koji danas sleće u Moskvu u trodnevnu posetu Rusiji zanima veliki broj ljudi. Dok se kineski putnički avion boing 747-89L približava Moskvi zanimanje za let Si Đinpinga postaje sve veće. Na aplikaciji Flajt Radar let Si Đinpinga trenutno prati više 50.456 ljudi.

Izvor: Flight Radar

Ukratko

  • Kineski predsednik Si Đinping je u poseti Rusiji.
učitaj još +