Svet

RUSKE SNAGE NAPREDOVALE U BAHMUTU! SNABDEVANJE UGROŽENO: Progovorio Putinov savetnik o mirovnim pregovorima

Autor Sara Gajić

Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina reagovao je na navode o potencijalnim pregovorima Ukrajine i Rusije.

Izvor: Profimedia/ABACA

Kineski predsednik Si Đinping izrazio je spremnost da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nakon što je francuski predsednik Makron pozvao Peking da razumno razgovara sa Rusijom o ratu u Ukrajini. Si, koji je nastojao da Kinu pozicionira kao potencijalnog posrednika u sukobu, rekao je da se nada da bi Moskva i Kijev mogli da održe mirovne pregovore što je pre moguće.

Savetnik ruskog predsednika Putina ocenio je šanse za mirovne pregovore koji počnu ove godine kao "nikakve“, a visoki ukrajinski zvaničnik odbacio je razgovore sa Moskvom na toj teritoriji dok se sve trupe ne povuku, odbacivši kolegu koji je pohvalio ideju o ​pregovori za rešavanje ruske okupacije poluostrva Krim.

Kremlj je branio svoju odluku da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, odbacujući kritike generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se Severnoatlantski savez širi prema Rusiji i da Moskva stoga mora da preduzme korake da odbrani svoju bezbednost.

Ruske snage su dodatno napredovale u Bahmutu i ​​sada je ruta snabdevanja Ukrajine "ozbiljno ugrožena", saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Od kraja marta, rusko napredovanje je uglavnom zastalo, ali sada su Rusi "verovatno napredovali u centar grada i zauzeli zapadnu obalu reke Bahmut, navodi Ministarstvo odbrane u svom najnovijem izveštaju.

"Ruske regularne snage, verovatno uključujući i vazdušne trupe, su jače i Rusija ponovo efikasnije koristi artiljeriju. Jedan od razloga za ovaj "obnovljen zamah” je što su Vagnerovi plaćenici i ruski komandanti "pauzirali svađu” i počeli da sarađuju", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(MONDO)