Svet

NAĐITE MESTA ZA MOG SINA, ON HOĆE DA IDE U RAT! Prišao mu jedan od Putinovih najbližih ljudi i uputio DRAMATIČNE reči

Autor Uroš Matejić

Nikolaj Peskov, sin Dmitrija Peskova, služio u ratom razorenoj Ukrajini u istočnoj oblasti Luganska pod lažnim imenom nakon tri nedelje obuke.

Izvor: Profimedia

Sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova borio se u Ukrajini zajedno sa plaćeničkim snagama privatne ruske vojne kompanije Vagner, otkrio je u subotu šef Vagnera Jevgenij Prigožin. Prigožin je rekao da se Peskov, osoba od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina, sam obratio kako bi razgovarao o angažmanu njegovog sina u ratu.

Šef Vagnera je rekao kako je savetovao Peskovu da ne šalje svog sina da se pridruži redovnim ruskim trupama, koje je Prigožin više puta kritikovao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vođstva. Peskovov sin Nikolaj Peskov, koji je dugo živeo u Britaniji i poznat je i kao Nikolaj Čols, rekao je moskovskom tabloidu KP da je služio jer je to smatrao svojom dužnošću.

Štampa je objavila i fotografiju 33-godišnjaka u vojnoj uniformi. Navodi se i da je odlikovan. Kritičari su, međutim, rekli da nije pružio dokaz o njegovom navodnom raspoređivanju. Prigožin je rekao da je Peskovov sin služio u ratom razorenoj Ukrajini u istočnoj oblasti Luganska pod lažnim imenom nakon tri nedelje obuke. Prigožin je Peskovljevu vojnu službu ocenio kao primer.

Izvor: Profimedia

Deca većine ruske elite izbegavala su ratne napore, rekao je Prigožin. "Roditelji ih kriju", požalio se 61-godišnji šef Vagnera. On je dodao da se sinovi vodećih Rusa šalju na fakultete, gde su oslobođeni služenja oružanih snaga, dok deca radnika ginu u ratu. Prigožin nije pružio nikakve dokaze za raspoređivanje Peskovljevog sina. Kao i njegov otac, Čols je podložan sankcijama Zapada uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara.

Prigožin je rekao i da je Peskov pokušao da odvrati sina od rata. Prema rečima Prigožina, raspoređivanje portparolovog sina je držano u tajnosti od ostalih Vagnerovih članova. "Za to smo znali samo ja i šef kadrovske službe. Nikolaj Peskov je pokazao hrabrost i herojstvo kao i svi drugi", dodao je on. Sin Dmitrija Peskova je trenutno na odsustvu posle šest meseci službe, rekao je Vagnerov šef.

(MONDO)