Svet

SRBI DOVLAČILI PUNE TORBE NAMIRNICA IZ OVE ZEMLJE - TO POSTAJE PROŠLOST! Cene 'NENORMALNE', šunka i voće postali luksuz!

Autor Jana Desovski

Cene hrane su za godinu dana porasle za rekordnih 45 odsto.

Izvor: RTS/screenshot

Magdolna Gozon stoji na tezgi pijace u centru Budimpešte i gricka feferone - želi da se uveri da su dovoljno ljuti za gulaš koji namerava da kuva. Ova 83-godišnjakinja tvrdi više ne može sebi da priušti "promašene" kupovine. "O voću više i ne razmišljam. Tako je i sa mlečnim proizvodima i mesom", kaže Gozonova.

Poskupljenja za skoro 100 odsto

Cene hrane u Mađarskoj su dramatično porasle, više nego bilo gde u Evropskoj uniji. Dok je u martu na nivou Evropske unije zabeležen rast cena od 19,6 odsto, u Mađarskoj je on bio više nego duplo veći u odnosu na isti period prošle godine od 45 odsto. Čak i mnogo veći od poskupljenja u Slovačkoj, članici EU sa drugom najvišom stopom rasta cena hrane od 29 odsto, prenosi Dojče vele.

Mađarski građani su se potpuno preorijentisali kada je u pitanju kupovina namirnica, a to osećaju i trgovci. "Ljudi dobro razmisle pre nego što nešto kupe. Došli smo do tačke da kobasice i šunka postaju gotovo luksuzna roba", kaže Silvija Bukta, koja na pijaci drži štand sa mesom i suhomesnatim proizvodima. 

Cene nekih životnih namirnica su skoro udvostručene u poslednjih godinu dana u Mađarskoj. Neke osnovne životne namirnice poput jaja, mleka, putera i hleba poskupele su za 72 do 80 odsto. I sve to uz prosečnu neto mesečnu platu od 820 evra.

Devalvacija forinte

Ali zašto je hrana toliko poskupela u Mađarskoj? Peter Virovacz, glavni ekonomista ING banke Mađarska smatra da su za to krive neefikasna poljoprivreda i prehrambena industrija. Tu je i rekordna devalvacija forinte. "Sve ovo utiče na to da je istorijska inflacija u Mađarskoj veća nego drugde", kaže Virovac. Rekordnu inflaciju povezuje i sa neefikasnom proizvodnjom u Mađarskoj. "Porast cena na evropskom nivou zbog rata u Ukrajini zato više pogađa domaće proizvođače", zaključuje ovaj ekonomista.

Najbrža reakcija je bila podizanje cena ne samo poljoprivrednih proizvoda već i ugostiteljskih usluga u restoranima i pekarama. Neki restorani reagovali su na rekordno poskupljenje promenom jelovnika. Poznati restoran-bar "Cafe Csiga" u centru Budimpešte krajem prošle godine izbacio je hamburger sa pomfritom sa jelovnika zbog stopostotnog poskupljenja mesa i ulja.

Mađarska je značajan proizvođač žitarica i mesa, ali oko 30 odsto hrane dolazi iz uvoza. Rekordna poskupljenja zaslužna su i za rekordnu inflaciju, koja je od 25,6 odsto i najviša u Evropskoj uniji, gde je stopa poskupljenja u martu u proseku iznosila oko 8,3 odsto. Trgovci su prinuđeni da povećane veleprodajne cene prebacuju na svoje kupce, a za sada to nekako još funkcioniše. Međutim, po mišljenju ekonomiste Virovacza, ovaj lanac bi uskoro mogao da pukne. "Kupovna moć građana naglo pada, a štednja se topi. Došli smo do tačke u kojoj su cene toliko visoke, a rezerve tako niske, da su građani zaista počeli da štede i smanjuju potrošnju", zaključuje ekonomista Virovacz.

(MONDO)