Svet

VELIKI PREOKRET NA POMOLU! MESECIMA SE ZAHUKTAVA U NATO PAKTU: Saveznici strahuju - Rat u Ukrajini može da utiče na ovo

Autor Ivana Vlajković

Vojna alijansa nije uspela da se dogovori.

Izvor: Profimedia

Očekuje se da će od Jensa Stoltenberga biti zatraženo da ostane na mestu generalnog sekretara NATO-a još godinu dana, javlja britanska agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvori, pošto vojna alijansa nije uspela da se dogovori oko njegovog naslednika uoči samita sredinom jula u Litvaniji.

Stoltenberg, Norvežanin koji je proveo devet godina na toj funkciji i trebalo bi da se povuče krajem septembra, ima široku podršku u alijansi i nastavlja da bude efikasan lider, rekao je izvor. "(Bajdenova) administracija razmatra da Stoltenberg ostane još godinu dana. Čini se da trenutno nema konsenzusa unutar alijanse o njegovoj smeni“, rekao je američki zvaničnik tražeći da ostane anoniman.

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži da produži svoj mandat po četvrti put se povećavaju kako se približava samit u Viljnusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva dok NATO nastavlja da odgovara na ruski rat u Ukrajini. Ko god da je u toj ulozi suočava se sa dvostrukim izazovima da održi saveznike zajedno u podršci Ukrajini, istovremeno se čuvajući od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla NATO direktno u rat sa Rusijom.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je prošle nedelje da bi voleo taj posao. Sa nekim vladama koje se zalažu za prvu ženu generalnog sekretara NATO-a, danska premijerka Mete Frederiksen pojavljuje se kao ozbiljan kandidat. Frederiksen se sastala sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu ranije ovog meseca, pre nego što je Stoltenberg ove nedelje posetio Belu kuću radi razgovora sa američkim predsednikom.

Američki zvaničnici veruju da postoji veliki broj različitih kandidata i da Bajden ima visoko mišljenje o svima njima, uključujući i dansku premijerku, rekao je izvor. Bajden veruje da je Stoltenberg uradio ogroman posao u izazovnom vremenu, stav koji dele i mnogi drugi saveznici, dodao je izvor.

(MONDO)