ISTRAGE!

NAĐEN "DEČAK VAMPIR", IMAO KATANAC OKO NOGE: Šok otkriće - Lice mu bilo okrenuto na dole! Jeziv prizor kod groblja!

Autor Ivana Lazić

Arheolozi iz Poljske, našli su skelet dečaka iz 17. veka sa katancem oko noge i licem okrenutim na dole.

Izvor: youtube/screenshot/Južne Vesti

Arheolozi iz Poljske, pre skoro godinu dana, objavili su da su na seoskom groblju u blizini naselja Pien našli neobičan skelet žene, sa srpom oko vrata i katancem na nozi iz 17. veka. Profesor Darijuš Polinski sa Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju i vođa iskopavanja je tada rekao da je srp stavljen na njen vrat kako bi joj u slučaju pokušaja da ustane iz groba odsekao glavu. Drugim rečima, članovi njene zajednice su verovali da je vampir.

Radovi na istom lokalitetu su nastavljeni i ovog leta i rezultat je - još jedan "povampireni" pokojnik. Naime, ovaj put je u pitanju dečak, takođe iz 17. veka.

Ovo još uvek nije bio period kada je veći deo populacije mogao da dobije zvanično obrazovanje. A tamo gde su nedostajala racionalna i naučno potkovana objašnjenja, mitologija i natprirodno je "mešalo svoje prste". Priče o vampirima i verovanje u iste su bile rasprostranjene širom Evrope. Samim tim morao je da postoji i određeni način da se ljudi od njih "odbrane", neki njih su upravo bili spomenuti srp oko vrata ili katanac za "zaključavanje" oko noge.

Međutim, ono što je interesantno u ovom slučaju jeste činjenica da iako "vampirske sahrane" iz tog perioda u Evropi nisu neobična pojava, otkriće tzv. "vampirske dece" jesu. Konkretno u ovom slučaju, dete straosti između 5 i 7 godina je imalo katanac na nozi i bilo je okrenuto licem na dole prilikom sahranjivanja, prenosi Nacionalna geografija.

"Katanac na stopalima simbolizuje zatvaranje jedne faze života i namenjen je zaštiti od povratka pokojnika,", naveo je arheolog Darijuš Polinski. Što je zajedno sa licem okrenutim ka dole - što je bila "antivampirska" mera kako bi pokojnik umesto živih "grizao" zemlju - dokaz o verovanju da je dečak bio opasan po zajednicu.

Njegov skelet će se uskoro naći na Univerzitetu Nikola Kopernik u Torunju, kako bi istraživači izvršili detaljna ispitivanja i potencijalno otkriti još neke informacije o njegovom životu - ili smrti.

(Mondo)