Svet

NATO ODRŽAVA VOJNE VEŽBE SA NUKLEARNIM ORUŽJEM BLIZU SRBIJE! 60 borbenih aviona GRMI u vazdušnom prostoru

Autor Jana Desovski

NATO je započeo redovne godišnje vojne vežbe u vazdušnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Mediterana.

Izvor: Twitter/screenshot/FLIGHTEMERGENCY

NATO je započeo redovne godišnje vojne vežbe sa nuklearnim oružjem, potvrdio je za agenciju dpa portparol Alijanse o vežbama koje će se odvijati u vazdušnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Mediterana. U vežbi, koja se odvija pod nazivom '"Steadfast noon' i traje do četvrtka sledeće nedelje, učestvovaće do 60 letelica. Među letelicama su savremeni borbeni avioni, ali i osmatračnici i avio-cisterne i dalekometni bombarderi B-52.

Ove godine manevri se odvijaju uglavnom u vazdušnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Mediterana. U njima učestvuje ukupno 13 članica alijanse, među kojima je i Nemačka. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prošle nedelje da je rat Rusije protiv Ukrajine podsetnik na važnu ulogu nuklearnog oružja u odvraćanju. Iako se radi o rutinskoj vežbi, doprineće garantovanju kredibiliteta, efikasnosti i bezbednosti nuklearnog odvraćanja, rekao je on. 

NATO nije objavio nikakve detalje o vežbi niti scenariju po kojem će se ona odvijati. Vojni stručnjaci kažu da su manevri važni za uvežbavanje kako bezbedno transportovati američko nuklearno oružje na evropskom tlu iz podzemnog skladišta do aviona i kako ga pričvrstiti na borbene avione. Vežbe se sada odvijaju bez bombi.

Doktrina NATO-a o podeli nuklearnog oružja služi za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u nenuklearnim evropskim članicama Alijanse, kao deo politike nuklearnog odvraćanja (iz zemalja poput Rusije i Kine). Iako nije zvanično potvrđeno, poznato je da se američko nuklearno oružje nalazi u severnoj Italiji, Turskoj, Belgiji, Holandiji i Nemačkoj, čime se proširuje nuklearni radijus NATO-a.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/Index.hr)