Svet

DA LI SE BLIŽI KRAJ RATA U UKRAJINI?! OGLASIO SE ŠOJGU: "Moskva je spremna na razgovore sa Ukrajinom, ali i ZAPADOM!"

Autor Jana Desovski

Sergej Šojgu rekao da je Moskva spremna za razgovore sa Ukrajinom.

Izvor: SPUTNIK/screenshot

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Moskva spremna za razgovore o 'postkonfliktnom rešenju' rata u Ukrajini. Šojgu je govorio na pekinškom forumu Sjangšan, najvećem kineskom vojno-diplomatskom događaju, gde je rekao da je Rusija takođe spremna da razgovara o daljoj 'koegzistenciji' sa Zapadom, ali je rekao da zapadne zemlje moraju da prestanu da traže strateški poraz njegove zemlje.

Rusija je već nekoliko puta istakla mogućnost pregovora otkako je započela invaziju na Ukrajinu. Kremlj je naveo nekoliko uslova o kojima se ne može pregovarati za Rusiju, uključujući napuštanje četiri pripojena regiona, Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja. Ukrajina je rekla da svaki mirovni sporazum mora da preokrene aneksiju njene teritorije iz septembra 2022. i da poluostrvo Krim, koje je Putin anektirao 2014, mora ponovo da se ujedini sa Ukrajinom. 

"Važno je osigurati ravnopravne odnose svih nuklearnih sila"

"U slučaju da se stvore neophodni uslovi, ostajemo spremni za političke razgovore na realnim osnovama – kako o postkonfliktnom rešavanju ukrajinske krize, tako i o parametrima daljeg suživota sa Zapadom u celini", rekao je Šojgu. "Važno je obezbediti ravnopravne odnose svih nuklearnih sila, stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koje snose posebnu odgovornost za očuvanje mira i globalne stabilnosti", dodao je on, a prenela je ruska agencija TASS. 

"Da bi se formirao pravičan, multipolarni svetski poredak, neophodno je ažurirati međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i dati joj veću stabilnost. Da bi se to postiglo potrebno je ujediniti napore svih zainteresovanih zemalja", dodao je on.

"Pretnja sukoba između nuklearnih sila"

Šojgu je upozorio i na mogućnost sukoba između nuklearnih sila. SAD i NATO nastavljaju da 'pokušavaju da potkopaju bezbednost Rusije i da nam uskrate volju za otporom', rekao je ministar odbrane, optužujući Zapad da pokušava da proširi rat u Ukrajini na azijsko-pacifički region, tvrdeći da NATO povećava svoje vojno prisustvo u regionu.

Podrška Zapada Ukrajini pokazuje da ona teži "strateškom porazu Rusije", rekao je Šojgu. "Zapadna linija nastavka eskalacije sukoba sa Rusijom nosi pretnju direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila", rekao je on i dodao da bi, ukoliko bi do toga došlo, "bilo bremenito katastrofalnim posledicama".

BONUS VIDEO:

 (MONDO)