NOVI AMERIČKI BOMBARDER PRŽI - NEMA MU RAVNOG! Vašington razvio MOĆNO oružje, teško da će ga ijedan radar uočiti (VIDEO)

Američke vazduhoplovne snage planiraju napraviti 100 takvih ratnih aviona, koji imaju oblik krila sličan svom prethodniku B-2 Spiritu.

Twitter/screenshot/ShorealoneFilms

Američki "B-21 Raider" izveo je u danas svoj prvi probni let. Ovaj futuristički ratni avion je još jedan korak bliže tome da postane sledeći američki nevidljivi bombarder s nuklearnim oružjem, piše "Defense News". Probni let B-21 Raidera izveden je u Palmdejlu u Kaliforniji. Američke vazduhoplovne snage planiraju napraviti 100 takvih ratnih aviona, koji imaju oblik krila sličan svom prethodniku B-2 Spiritu, ali će uključivati i neke napredne funkcije, pogon i tzv. "stelt" tehnologiju što će im omogućiti veliku prednost u nekoj budućoj, eventualnoj borbi. U planu je proizvodnja takvih aviona u varijantama sa i bez pilota.

"B-21 Raider je u fazi testiranja", rekla je portparolka vazduhoplovnih snaga En Štefanek. "Takvo testiranje je ključan korak u nastojanju da se osiguraju prodorne udarne sposobnosti odvraćanja agresije i strateških napada protiv Sjedinjenih Država, njihovih saveznika i partnera", rekla je Stefanek. B-21 Raider je prvi novi američki bombarder napravljen posle više od 30 godina, a gotovo svaki aspekt programa bio je tajan. I kompanija koja ga je izradila i vazduhoplovne snage dale su sve od sebe da zaštite detalje programa kako bi sprečile Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i izgradi sličnu verziju, kao što je to bio slučaj s nekim drugim američkim naprednim avionima, poput F-35.

Pentagon je razvio B-21 u sklopu nastojanja da modernizuje sva tri dela svoje nuklearne trijade, koja još uključuje nuklearne balističke projektile i bojeve glave lansirane s podmornica, a u novo oružje ulaže kako bi mogle pratiti brzu vojnu modernizaciju Kine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"AKO BUDE NUKLEARNOG SCENARIJA UKLUČIĆE SE I AMERIKA!" Jokanović: Kod nas su sproveli istu priču, oni su ODLUČILI KO JE ZAO  Kurir TV

 (MONDO)