SPASILAČKA MISIJA U INDIJI

PRVI RADNIK IZVUČEN IZ RUDNIKA - UGLEDAO SVETLOST POSLE 17 DANA! Ostalo još 40 ljudi unutra, akcija spasavanja u toku!

Autor Jana Desovski

Radnici su bili zarobljeni u rupi od 12. novembra, kada je klizište izazvalo urušavanje dela tunela u izgradnji dugog 4,5 kilometra.

Izvor: Profimedia/AFP/Arun Sankar

Indijski spasioci izvukli su u utorak prvog od 41. građevinskog radnika zarobljenog unutar srušenog tunela na Himalajima, nekoliko sati nakon što su bušili ruševine kamenja, betona i zemlje da bi došli do njih, rekli su zvaničnici. Oni su tamo zarobljeni već 17 dana, a poslednjih dana spasioci su čak gubili nadu da će ih izvući, prenosi Rojters.

Radnici su zarobljeni od 12. novembra, kada je klizište izazvalo urušavanje dela tunela u izgradnji dugog 4,5 kilometra. Urušavanje se desilo na oko 200 metara od ulaza. "Prvi je izašao", rekao je spasilački zvaničnik novinarima ispred 4,5 km dugog tunela u severnoj državi Utarakand. 

Kola hitne pomoći poređana su na ulazu u tunel kako bi prevezli radnike u bolnicu udaljenu oko 30 km. Muškarci su dobijali hranu, vodu, svetlo, kiseonik i lekove kroz cev, ali pokušaji da se prokopa tunel kako bi ih spasili snažnim mašinama za bušenje bili su osujećeni nizom prepreka.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/J.D.)