Svet

DRAMATIČNO UPOZORENJE MAKRONA: Rat će trajati DESET GODINA ako je to cilj!

Autor Ivana Vlajković

Francuska je veoma zabrinuta zbog novog nasilja u Gazi.

Izvor: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je u subotu da izraelski cilj "potpunog uništenja Hamasa" mora biti jasno definisan, inače će proizvesti "još deset godina" rata i pozvao na udvostručenje napora za postizanje trajnog prekida vatre.

"Totalno uništenje Hamasa... Da li neko misli da je to moguće?", rekao je Makron na konferenciji za novinare na samitu COP28 u Dubaiju. "Ako je to cilj, rat će trajati deset godina", kazao je i zatražio od "izraelskih vlasti da objasne svoj cilj".

Francuska je veoma zabrinuta zbog novog nasilja u Gazi, rekao je Makron i najavio put u Katar, gde će pokušati da doprinese naporima da se dogovori novi prekid vatre. On je dodao da situacija u Gazi zahteva udvostručene napore da se postigne trajni prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

"Za Izrael nema trajne bezbednosti u regionu ako se bezbednost te zemlje postiže po cenu života Palestinaca, što takođe donosi ogorčenost u regionu. Budimo kolektivno pronicljivi i trezveni. Efikasna borba protiv terorizma ne znači sistematsko i trajno bombardovanje", dodao je on.

Makron je rekao da je zabrinut jer su bombardovanja obnovljena nakon što je u petak istekao prekid vatre između Izraela i Hamasa. "Pravi odgovor protiv terorističke grupe ne znači eliminisanje cele teritorije ili bombardovanje svih civilnih područja", istakao je on, prenose strani mediji.

Kada je reč o oslobađanju talaca koje i dalje drži Hamas, Makron smatra da je potrebno "još nekoliko dana rada", misleći na "trenutne pregovore koji se nastavljaju". Među nestalima 7. oktobra smatraju se četiri državljana Francuske.

BONUS VIDEO: 

(MONDO/I.V.)