Svet

ŠAMAR ZA RUSIJU?! DRŽAVA EVROPSKE UNIJE ĆE ZATVORITI CELU GRANICU SA NJIMA! Oglasio se Savet Evrope: "Zabrinuti smo!"

Autor Jana Desovski

Finska je kako se navodi zatvorila celu granicu sa Rusijom.

Izvor: Kekyalyaynen/Shutterstock

"Finska će ponovo zatvoriti celu granicu sa Rusijom kako bi zaustavila priliv tražilaca azila", izjavila je danas ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen, nekoliko sati nakon što je ta nordijska zemlja ublažila dvonedeljno zatvaranje puteva između dve zemlje.

Helsinki je rekao da je nedavni porast broja tražilaca azila koji dolaze preko Rusije orkestrirala Moskva kao odgovor na odluku Finske da poveća saradnju u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Državama, što Kremlj negira. Tražioci azila prestali su da dolaze nakon što je Finska zatvorila granicu krajem novembra, ali su ponovo počeli u četvrtak nakon što su otvorena dva od osam graničnih prelaza, sa 36 ljudi koji su zatražili azil, saopštila je finska granična policija. 

Savet Evrope je izrazio zabrinutost

"Sada je taj trend ponovo počeo i mi ćemo zatvoriti celu granicu", rekao je Rantanen u finskom parlamentu. Oko 900 tražilaca azila iz zemalja poput Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena ušlo je u Finsku iz Rusije u novembru.

Savet Evrope je u pismu objavljenom u ponedeljak naveo da je "zabrinut zbog prava izbeglica, tražilaca azila i migranata" nakon privremenog zatvaranja granice i zatražio od Finske da osigura da je i dalje moguće tražiti zaštitu. Rantanen, koji predstavlja antiimigracionu Finsku partiju, rekao je Rojtersu u ponedeljak da nema razloga za zabrinutost zbog ljudskih prava jer se azil može tražiti na drugim ulaznim mestima. Tokom dvonedeljnog zatvaranja granice sa Rusijom, Finska je nastavila da dozvoljava migrantima koji pristižu u morske luke i aerodrome da popunjavaju zahteve za azil.

BONUS VIDEO:

 (Index.hr/MONDO/J.D.)