Svet

"SVETSKI LIDERI DA PROGOVORE O OVOM TEŠKOM RATNOM ZLOČINU" Upiru prstom u Izrael, a Netanjahu ima samo JEDNU PORUKU

Autor Uroš Matejić

Izrael je optužen za izgladnjivanje Palestinaca.

Izvor: Profimedia

Human Rights Vatch (HRV), grupa za ljudska prava sa sedištem u SAD, optužila je u ponedeljak Izrael da pokušava da izgladnjuje Palestince u Gazi u svom ratu protiv Hamasa, optužba za koju Izrael kaže da dolazi od antisemitske grupe koja ne zaslužuje nikakav odgovor. HRV tvrdi da izraelske snage namerno blokiraju snabdevanje vodom, hranom i gorivom, uništavaju poljoprivredne površine i lišavaju 2,3 miliona ljudi sredstava za preživljavanje.

"Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila kao metod ratovanja u Pojasu Gaze. Svetski lideri treba da progovore o ovom teškom ratnom zločinu", saopštio je HRV. Izrael je rekao da je HRV "antisemitska i antiizraelska" grupa koja nema moralno pravo da kritikuje Izrael nakon "ćutanja" HRV-a o masakru izraelskih civila 7. oktobra.

"Sva njihova agenda je antiizraelska i ne zaslužuje odgovor", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat. Izrael oštro odbacuje namerno gađanje civila i tvrdi da je za gubitak života palestinskih civila kriv isključivo Hamas, koji se krije i deluje u stambenim područjima. Izrael ističe da pokušava da olakša isporuku pomoći nevinim, ali i da spreči da pomoć završi u rukama boraca Hamasa koji deluju iz podzemnih tunela.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će nastaviti vojne operacije do "apsolutne pobede", uprkos stranom pritisku da se smanji intenzitet borbi u Gazi. Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas, tvrdi da je do sada u enklavi život izgubilo 19.000 ljudi. Izrael je odlučan da eliminiše teroriste Hamasa odgovorne za masakr 1.200 civila u kibucima i muzičkom festivalu, kao i za otmicu 240 ljudi.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U.M.)