Svet

IRSKA POSLANICA NAZVALA FON DER LAJEN "MADAM GENOCID"! Nezapamćen SKANDAL u skupštini EU - "Aplaudira brutalnom režimu"

Autor Uroš Matejić

Kler Dejli Ursulu fon der Lajen oslovila sa "Madam Genocid".

Izvor: Youtube/printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal/x/printscreen/@eha_medya

Govor Kler Dejli, predstavnice irske levice u Evropskom parlamentu (EP), u kojem je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen oslovila sa "Madam Genocid", postao je viralan na društvenim mrežama, prenosi Anadolu. Govoreći na Generalnoj skupštini EP, Dejli je kritikovala demokratski paket koji je Evropska unija pripremila za nevladine organizacije i istakla da je EU postala "institucija koja prezire" demokratiju, a ne "bastion demokratije".

"Ova osoba, koja je došla na vlast bez ijednog glasa građana i provela poslednja dva meseca neutrališući spoljnu politiku izabranih vlada, aplaudira brutalnom režimu aparthejda koji naziva 'pravom demokratijom' dok ruši grad dece. Ovakvim zagovornicima demokratije, ne hvala. Mislim da govorim u ime mnogih evropskih građana kada kažem 'madam genocid'", rekla je Deli, podsećajući da je dotični paket pripreman pod vođstvom Fon der Lajen, kritikujući podršku predsednice EK Izraelu.

Ovaj govor irske poslanice u Evropskom parlamentu postao je viralan na društvenim mrežama. Deli je ranije kritikovala govor Fon der Lajen u ime EU i njenih država članica, za koju je istakla da nije izabrana na tu funkciju. Fon der Lajen, poznata i kao prva nemačka ministarka odbrane, bila je među prvim liderima koji su posetili Izrael posle 7. oktobra i u svojim izjavama najavila "bezuslovnu podršku" EU Izraelu.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U.M.)