Mađarska vladajuća stranka Fides postavila je ogromne bilborde kojima kritikuju Ursulu fon der Lajen, predsednicu Evropske komisije. Njihovi mediji navode da je ovo prvi put da je stranka, na čijem je čelu mađarski premijer Viktor Orban, učinila Fon der Lajen ličnom metom u kampanji sličnoj onoj koju je Fides vodio protiv njenog prethodnika Žan-Kloda Junkera, a koja je razbesnela Brisel.

Navodi se da su tokom protekle noći postavljeni plakati kampanje za izbore za Evropski parlament u junu naredne godine. Na bilbordima su prikazani Fon der Lajen i Aleks Soroš, sin liberalnog milijardera i investitora mađarskog porekla Džordža Soroša, višegodišnje mete neprijateljstva Orbanove stranke Fides.

"Ne plešimo kako oni sviraju", piše na bilbordu. Dalje navode da je Soroš Jevrej i neki kritičari centralnu ulogu koju mu se pridaje u propagandi Fidesa smatraju dokazom antisemitizma te stranke, što Orbanova stranka snažno negira. Slični ogromni bilbordi, koji prikazuju Junkera uz starijeg Soroša izazvali su prekor u Briselu 2019. godine.

Fides ih je uklonio pošto je najjača poslanička grupa desnog centra Evropskog parlamenta (EPP) zapretila izbacivanjem mađarske stranke. Fides je napustio EPP dve godine kasnije.

Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra iz fondova EU koje je Brisel suspendovao zbog politike koju Fides provodi, rekao je u subotu da Mađarska "mora da kaže 'ne' sadašnjem evropskom modelu izgrađenom u Briselu".

BONUS VIDEO:

"OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI!" Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI Kurir televizija

(MONDO)