Svet

OSVETA AMERIKE! Počeli vazdušni udari na Siriju i Irak

Autor Ivana Vlajković

Amerika je počela da izvodi uzvratne udare u Iraku i Siriji.

Izvor: Profimedia/ABACA

Amerika je počela da izvodi uzvratne udare u Iraku i Siriji, verovatno protiv militanata koje podržava Iran zbog napada dronom na američku bazu u Jordanu prošle nedelje u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske, piše "ABC News".

Desetine drugih američkih vojnika ranjeno je u napadu dronom na bazu Toranj 22 u blizini granice Jordana sa Irakom i Sirijom. SAD kažu da je Iran odgovoran za finansiranje i naoružavanje militanata, dok Iran negira umešanost. Predsednik Džo Bajden je brzo upozorio da će Amerika odgovoriti snažno, eskalirajući američku umešanost na Bliskom istoku nakon meseci pokušaja da obuzda tenzije koje bi prerasle u širi rat u regionu.

Baza Toranj 22 ima strateški važnu lokaciju, ipak o njoj se malo toga zna. Nalazi se u blizini garnizona Al Tanf, koji se nalazi u okupiranom Hobsu u Siriji. Tanf je bio ključan u borbi protiv Islamske države (ISIS), kao i za obuzdavanje iranskog vojnog uticaja u istočnoj Siriji.

Toranj 22 se nalazi dovoljno blizu američkih trupa u Tanfu, da bi potencijalno mogao da im pomogne, istovremeno suprotstavljajući se militantima koje podržava Iran u toj oblasti i omogućavajući trupama da drže na oku ostatke Islamske države u regionu.

U Jordanu se nalazi najveći broj američkih vojnih snaga na Bliskom istoku. Kraljevstvo je jedno od retkih regionalnih saveznika SAD. Oružane snage Jordana često održavaju opsežne vežbe sa američkim trupama

BONUS VIDEO: 

(MONDO/I.V.)