Svet

PUTIN GOVORIO O SRBIJI I BOMBARDOVANJU 1999! "Sjedinjene Države su pustile tog duha iz lampe"

Autor Aleksandar Blagić

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je u intervjuu sa američkim novinarem Takerom Karlsonom o proširenju NATO saveza.

Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Američki novinar Taker Karlson objavio je intervju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali su o nizu tema - istoriji i raspadu Sovjetskog Saveza, odnosu sa Zapadom i o širenju NATO pakta, odnosno garancijama koje je Putin tražio i dobio, ali se nisu obistinile kako on tvrdi.

Posle 1991. godine, kada je Rusija očekivala da bude dobrodošla u društvo bratskih i civilozvanih nacija, ništa od toga se nije desilo. Prevarili ste nas. Ne mislim na vas lično, već na SAD, obećanje je bilo da se NATO neće širiti na istok, a širio se pet puta i ta ekspanzija imala je pet pravaca. Sve to smo tolerisali, pokušali smo da ih obuzdamo, ubedimo, govorili smo 'Molimo vas, nemojte'. Govorili smo da smo mi sada tržišna ekonomija kao i vi što ste.

Pričao sam o ovome i ranije. Bio je momenat kada su nastale trzavice među nama. Pre toga Boris Jeljcin je u Americi govorio lepe reči, rekao 'Bog blagoslovio Ameriku'. Sve što je govorio bili su signali da nas pustite u svoje društvo. Sećate se događaja u Jugoslaviji pre nego što je Jeljcin bio obasipan pohvalama? Čim su događaji u Jugoslaviji počeli da se odvijaju, on je podigao glas i podržao Srbe, a mi nismo mogli da ne podržimo Srbe u njihovoj odbrani. Znam da je bilo kompleksnih procesa tamo, ali Rusija nije mogla da ne podrži Srbe, jer su nam Srbi bliska i nama posebna nacija, sa pravoslavnom kulturom i tako dalje. Ta nacija je generacijama tako patila.

Važno je to da je Jeljcin izrazio podršku, a šta je SAD uradila? Kršila je međunarodno pravo i počela bombardovanje. SAD su pustile duha iz lampe”, izjavio je Putin.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)