Svet

UKRAJINCI DRONOM RAZNELI RUSKI BROD! Na obali ih sačekala zamka "Ovo može bit pretnja po evropsku sigurnost"

Autor Aleksandra Virijević

Snimak prikazuje trenutak kada je ukrajinski dron razneo ruski brod.

Izvor: X/@rocca_fella_ua/Printscreen

Ukrajinski operater FPV drona razneo je ruski izvidnički čamac koji je plovio u delti reke Dnjepar. Kako se vidi na snimku koji kruži društvenim mrežama, brod i sedam ruskih vojnika koji su bila na njemu su od siline eksplozije odbačeni visoko u vazduh. 

Vojnicu su nakon eksplozije pali u vodu, a većina je viđena kako pliva prema ostrvu Nestriha u Hersonskoj oblasti, koju Rusija pokušava da stavi pod svoju kontrolu. Preživeli u eksploziji čamca kasnije su ubijeni dok su se penjali na obalu. 

"Dronovi su omeli operaciju Rusa i eliminisali najmanje njih sedam", dodaje se u izveštaju i pojašnjava da je otok Nestriha poslednji otok na desnoj obali te je kao takav strateški važan

Napad dronovima izveden je nakon što je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče rekla da će Moskva da uzvrati udarima na britanske mete ako ukrajinske trupe budu koristile britansko oružje za napad na rusku teritoriju. Ona je novinarima rekla da bi britanski ciljevi na teritoriji Ukrajine i izvan njenih granica mogli da budu pogođeni u takvom scenariju. Pre toga je britanski ministar spoljnih poslova, Dejvid Kameron, rekao da Ukrajina ima pravo da gađa ciljeve unutar Rusije oružjem koje je dobila iz Londona.

"Ovo je direktna eskalacija napetosti oko ukrajinskog sukoba, što bi potencijalno predstavljalo prijetnju evropskoj sigurnosti", odgovorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

BONUS VIDEO:

(Jutarnji.hr/Mondo/A.V.)

.