Svet

GLOBALNA KATASTROFA POČINJE U EVROPI! Stručnjaci otkrili glavni razlog tropskih vrućina koje nam tek stižu

Autor Aleksandar Blagić

Globalno zagrevanje odvija se brže nego što su očekivali stručnjaci.

Izvor: Youtube/printscreen/The Economist

Svetski stručnjaci upozoravaju već godinama unazad na klimatske promene koje su neminovne. Zagrevanje planete se odvija, prema rečima stručnjaka, brže od očekivanog, prenosi "Jutarnji list".

"Globalno zagrevanje zbog ljudskog delovanja raste ubrzano, bez presedana", upozoravaju stručnjaci.

Kada se gledaju godišnji proseci, temperatura je rasla za oko 0,26 stepeni u periodu od 2014. do 2023. godine. Vodećih 50 stručnjaca objavilo je ovu studiju danas. u časopisu "Earth System Science Data".

Diplomate svetskih sila sastaju se u Bonu na klimatskim pregovorima uoči 29. skupa povodom klimatskih promena. Države su se obavezale 2015. godine u Parizu da će držati globalno zagrevanje na ispod dva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Usled ljudskih aktivnosti, temperatura je već narasla za oko 1,31 stepen. Zagrevanju doprinosi i pad broja zagađujućih čestica u atmosferi koje odbijaju deo sunčeve energije nazad u svemir.

"Glavni razlog je smanjenje zagađenje vazduha, prvo u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom u Aziji, naročito Kini", rekao je Glen Piters iz norveškog centra za klimatska istraživanja CICERO.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)