Svet

BICEPS IMA SKORO KAO "HULK" Ko je bugarska princeza Kalina, redovno ide u teretanu i sve je iznenadila izgledom

Autor Jana Desovski

Bugarska princeza Kalina je mnoge začudila svojim izgleda.

Izvor: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Kada čujete reč "princeza" slika koju imate u glavi je kao iz Diznijevih filmova. Princeza Bugarske je jedna od onih koja ne dozvoljava da joj iko određuje kako će da živi svoj život i potpuno je jedinstvena. Kalina je rođena 19. januara 1972. godine u Madridu. Ona je jedina ćerka i peto dete kralja Simeona i kraljice Margarite. Krštena je po rimokatoličkom obredu. Završila je Francuski licej gde su prethodno studirali njen otac i četiri brata. Zatim je nastavila studije na engleskom koledžu u glavnom gradu Španije.

Od ranog detinjstva, imala je veliko interesovanje za umetnost. Otišla je u London i od tada se aktivno bavi restauracijom, primenjenom umetnošću i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa. Stekla je sofisticiranu ekspertizu u proučavanju, identifikaciji i restauraciji određenih stilova nameštaja, umetničkih predmeta, rešenja enterijera i istorijskog dizajna. Princeza je opčinjena bugarskim nacionalnim vezovima, kopčama, zanatima i nošnjama. Često se može videti kako nosi bugarsku nošnju svoje bake kraljice Đovane na raznim svetskim događajima, u kombinaciji sa modernim akcentima i detaljima.

Izvor: Angel Naval/MARINA PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza Kalina se 26. oktobra 2002. udala za Antonija Hosea (Kitina) Munjoza i Valkarsela, poznatog španskog pomorskog navigatora i istraživača, imenovanog za ambasadora dobre volje Uneska.

Obred venčanja obavljen je u palati Carska Bistrica koju je služio rimokatolički episkop. Nakon venčanja, mladenci su dobili blagoslov po kanonu Pravoslavne Crkve od Episkopa Joana Dragovitiskog, igumana Rilskog manastira, u Borovečkoj crkvi, koju je podigao kralj Ferdinand početkom 20. veka. Haljinu za princezino venčanje kreirao je bugarski modni dizajner i kombinovao je sa bugarskim nacionalnim motivima i elementima.

Princeza Kalina je 14. marta 2007. godine u Sofiji rodila sina, princa Simeona Hasana. Mlađi je kršten po pravoslavnom hrišćanskom obredu (25. aprila 2008.), sa imenom Simeon u čast svog dede, a Hasan u čast pokojnog kralja Maroka Hasana II. Kuma na pravoslavnom krštenju postala je princeza Irena od Grčke i Danske, sestra Konstantina II, kralja Grka, i Sofije, kraljice Španije. Pored nje, kao drugi dobronamernik pozvan je i kralj Maroka Mohamed VI. U svečanosti ga je predstavljao marokanski ambasador u Sofiji, a prilikom crkvene slave kralj Simeon. Od dana rođenja, Simeon-Hasan je vaspitavan u potpunosti u bugarskom duhu i tradiciji. Govori bugarski, španski, engleski, francuski i arapski jezik.

Izvor: DNphotography / Sipa Press / Profimedia

Za razliku od onoga što smo navikli kada su članovi kraljevskih porodica u pitanju, Kalina se ne drži protokola. Sudeći prema fotografijama na kojima se vidi da princeza ima mišićave ruke, može se zaključiti da predano vežba u teretani.  "Posvećena sam treninzima sa opterećenjem i zdravlju tela, ja sam sportista", rekla je princeza za "El Mundo".

Istovremeno, princeza je aktivno uključena u odbranu prava životinja i zaštitu prirode i životne sredine. Princeza i njen sin su 2013. godine dobili bugarsko državljanstvo. Od tada se aktivno takmiči u jahanju u ime Bugarske.

BONUS VIDEO:

(dvoretz.vrama.bg/MONDO/J.D.)