Svet

PUTIN OBJAVIO "RAT" SAVEZNICIMA UKRAJINE: Spomenuo 4 države i gurnuo prst u oko svima

Autor Aleksandar Blagić

Predsednik Rusije Vladimir Putin je "objavio rat" zapadnim valutama.

Izvor: Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obraća se javnosti na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Na bini su mu se pridružili predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagvais i predsednik Bolivije Luis Alberko Arke Katakora, piše "Skaj Njuz".

"Uprkos svim preprekama i nelegitimnim sankcijama, i dalje smo jedan od svetskih ekonomskh lidera. Prijateljske zemlje, one koje se nisu pridružile sankcijama, čine tri četvrtine ruskog trgovinskog prometa i na tome ih pohvaljujem", rekao je Putin.

Indija i Narodna Republika Kina su zemlje koje su ojačale ekonomske veze od trenutka početka rata u Ukrajini. Ruski predsednik je naglasio da Rusija mora da pojača korišćenje nezapadnih valuta i da njegova država treba da smanji uvoz.

"Trgovina s Azijom raste, a gotovo dve petine ruske spoljne trgovine je u rubljima, dok se udeo u dolarima, evrima i drugim zapadnim valutama smanjio. Pokušaćemo da povećamo udeo u valutama zemalja BRIKS-a koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Prošle godine se prepolovio udeo plaćanja za ruski izvoz u takozvanim ‘toksičnim‘ valutama neprijateljskih država, dok udeo rublje u izvoznim i uvoznim transakcijama raste, danas se približava 40 odsto", istakao je Putin.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)