NEPOZNATI PROJEKTIL POGODIO BROD BRITANSKE MORNARICE! Sačekuša u Adenskom zalivu, izbio požar

Adenski zaliv, u blizini jemenske obale, povezuje Arapsko i Crveno more.

YouTube/Printscreen/Defence Capsule

Britanska Kraljevska mornarica saopštila je u nedelju da se jedno plovilo zapalilo nakon što ga je pogodio projektil u Adenskom zalivu. Britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO), koja je deo mornarice, saopštila je da je brod pogođen "nepoznatim projektilom u krmni deo" u subotu oko 70 nautičkih milja (130 kilometara) jugozapadno od Adena u Jemenu.

Udar je rezultirao požarom, saopštio je UKMTO i dodao da nema izveštaja o žrtvama. Kontrola štete je bila u toku i brod je plovio do sledeće luke pristajanja. Agencija nije objavila detalje o napadu na brod, ali je savetovala oprez pri plovidbi u tom području.

Adenski zaliv, u blizini jemenske obale, povezuje Arapsko i Crveno more. Huti koje podržava Iran više puta su pucali na trgovačke brodove u toj oblasti od početka rata u Gazi u oktobru. Huti su rekli da su napadi predstavljali podršku palestinskoj militantnoj grupi Hamas jer su teretnim brodovima otežavali da stignu do Izraela.

Krajem marta, UKMTO je saopštio da se broj pomorskih incidenata u Crvenom moru i Adenskom zalivu povećao za 475 odsto otkako su počeli napadi jemenskih Huti na trgovačke brodove. Ruta koja prolazi duž Jemena je jedna od najvažnijih pomorskih ruta za svetsku trgovinu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"TENZIJE IZMEĐU IZRAELA I IRANA SU U SILAZNOJ PUTANJI!" Jakšić smatra: Optimističan sam, uspostavljena je simetrija osvetništva  Kurir televizija

(Mondo/U. M.)